Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
8 maart 2022
|
Vraag1
Welk voorbeeld wilt u doorgeven?
Abonnementstarief en Wachtlijsten hulp bij het huishouden / Wmo
De invoering van het abonnementstarief heeft in Amsterdam geleid tot een forse toename van hulpvragen van inwoners met een hoger midden inkomen (50.000 )en hoge inkomens (50.000 tot 100.000 op jaarbasis).
Het abonnementstarief heeft het solidariteitsbeginsel uit de Wmo gehaald: hoge inkomens dragen niet langer naar vermogen bij, maar dragen net zoveel bij als iemand met een laag inkomen. Dat leidt tot onrechtvaardige situaties.
Mensen met een lager inkomen zijn de dupe. In Amsterdam staan meer dan 1000 mensen al meer dan 1,5 jaar op een wachtlijst om hulp bij het huishouden te krijgen. Van deze mensen is vastgesteld dat zij hulp bij het huishouden nodig hebben, maar ze krijgen geen zorg. Hieronder zijn mensen met een laag inkomen, die zelf geen schoonmaakhulp kunnen betalen. Zij blijven verstoken van hulp, hun huis vervuilt, zij raken overbelast, hun mantelzorgers raken overbelast. Hun gezondheid gaat verder achteruit, omdat zij werkzaamheden moeten uitvoeren waar ze fysiek niet meer toe in staat zijn. Ondertussen zijn er mensen met een hoog inkomen die voor 14 euro per maand hulp van de gemeente krijgen.
Vraag2
Heeft u hierover eerder contact gehad en zo ja met welke organisatie?
Met Iederin
Vraag3
Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
Wmo
Vraag4
Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
eigen bijdrage
Vraag5
Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
Het Rijk zou de eigen bijdrage regeling moeten aanpassen, zodat mensen naar draagkracht bijdragen.
Probleem:
In Amsterdam staan meer dan 1000 mensen al meer dan 1,5 jaar op een wachtlijst om hulp bij het huishouden te krijgen. Van deze mensen is vastgesteld dat zij hulp bij het huishouden nodig hebben, maar ze krijgen geen zorg. Hieronder zijn mensen met een laag inkomen, die zelf geen schoonmaakhulp kunnen betalen. Zij blijven verstoken van hulp, hun huis vervuilt, zij raken overbelast, hun mantelzorgers raken overbelast. Hun gezondheid gaat verder achteruit, omdat zij werkzaamheden moeten uitvoeren waar ze fysiek niet meer toe in staat zijn. Ondertussen zijn er mensen met een hoog inkomen die voor 14 euro per maand hulp van de gemeente krijgen.
Vraag6
Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
Voor mensen die verstoken blijven van hulp bij het huishouden terwijl zij deze hulp nodig hebben. In het bijzonder voor mensen die een laag of lager midden inkomen hebben en zelf geen alternatieven kunnen betalen.
Vraag7
Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
Introduceer opnieuw een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Baseer de hoogte van de bijdrage op het werkelijk besteedbare inkomen, dus na aftrek van alle extra kosten die mensen uit de doelgroep hebben.
Kijk daarbij goed naar de middeninkomens, zodat zij niet onenevenredig moeten bijdragen in relatie tot hun zorgkosten, zoals voorheen het geval was.