Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen
Reactie
Naam
|
Dhr. M Spooren
|
Plaats
|
Breda
|
Datum
|
9 februari 2022
|
Vraag1
Welk voorbeeld wilt u doorgeven?
'Onder bewind in de zorg': waarbij naaste familieleden van clienten door zorginstellingen buitenspel worden gezet.
Vraag2
Heeft u hierover eerder contact gehad en zo ja met welke organisatie?
Ministerie van VWS: artikel groene amsterdammer -30 november 2019 -deze man kent mijn zoon niet. Er zijn kamervragen naar aanleiding van dit artikel gesteld door kamerleden: Ellemeet, Heijink en van Nispen. Mijn brief is door de minister van VWS beantwoord op 22 april 2020
Vraag3
Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
Beschermingsbewind, mentorschap en curatele waarbij zorginstellingen sinds 2014 ook naar deze rechter mogen stappen om een aanstellings- of ontslagverzoek in te dienen - hier wordt door zorginstellingen misbruik van gemaakt- Zorginstellingen stappen naar een rechter nadat ze zelf met de naaste familie in conflict zijn geraakt over de zorg (zelf uitlokken, bommetje leggen, etc.)
- zelf een bewindvoeringskantoor naar voren schuiven die voor hun de gewenste zorg, indicatiestelling of opname moet bewerkstellingen - naaste familieleden van de client worden tegenover de rechter zwart gemaakt, vals beschuldigd, etc. - zorginstellingen leggen daarbij ook valse verklaringen af over verschillende soorten zorgvoorzieningen, daadwerkelijk verleende zorg, zorgbehoefte, etc. De rechter die over bewindvoerings- en curatelezaken gaat kijkt daar niet naar.
Vraag4
Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
Artikel groene Amsterdammer, 1 december 2019. 'Deze man kent mijn zoon niet'
Kamervragen: Ellemeet, Heijink en van Nispen.
Ingezonden brief : M. Spooren
Vraag5
Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
De hoofdtaak van een curator is om te voorkomen dat een client ongewild in een overeenkomst beland - een door een zorginstelling naar voren geschoven curator voert een opdracht van een zorginstelling uit - handelingsonbekwaam betekend nog wel dat je kunt aangeven of je zorg wil ontvangen of niet. Mentorschap zou alleen als beschermingsmaatregel mogen dienen als een client wilsonbekwaam is verklaard door een arts - Een mentor neemt namens een client zorgbeslissingen en zorg is altijd vrijwillig ( dat gaat niet samen) - Volgens de rechtspraak is mentorschap een beschermingsmaatregel voor iemand die 'niet goed' voor zichzelf kan zorgen (arbitriar). Een aanpassing van de wet is nodig, voorwaarde mentorschap = wilsonbekwaamdheid, harde eis- houdt zorginstellingen weg bij de rechter, alle andere zorg is vrijwillig - Aanpassing van de wet is dringend nodig. Ook moet het mogelijk worden dat naaste familieleden van de client een klacht kunnen indienen bij de onafhankelijke geschillencommissie voor de zorg, zorginstellingen verzoeken om niet ontvankelijkheid (dat wordt bedoeld met het buitenspel zetten)
Vraag6
Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
Dit kan iedereen overkomen. Maar vooral problemen bij ouders en kinderen van clienten van zorginstellingen die geen inspraak meer hebben.
Vraag7
Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
Zorginstellingen weg houden bij rechters die gaan over bewindvoerings, mentor en curatelezaken. Dit kan door een kleine aanpassing van de wet- harde eis mentorschap = wilsonbekwaamdheid en wilsonbekwaamheid moet zijn vastgesteld door een arts. In alle andere gevallen is zorg vrijwillig en heeft een zorginstelling niets te zoeken bij deze rechter. Bij onder curatele geldt dat een curator pas in beeld komt als er een zorgovereenkomst moet worden getekend. Een curator heeft als doel om te voorkomen dat een client ongewild in een overeenkomst beland. Alle uitspraken moeten opnieuw worden beoordeeld via een herroepingsprocedure. (Indien mogelijk)