Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen

Reactie

Naam gemeente Amersfoort (D.C. Hensen)
Plaats Amersfoort
Datum 25 februari 2022

Vraag1

Welk voorbeeld wilt u doorgeven?

de vermogensnormen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

Vraag2

Heeft u hierover eerder contact gehad en zo ja met welke organisatie?
nee, maar hier zijn al meer discussies over geweest in het recente verleden, ook in de tweede kamer volgens mij.

Vraag3

Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
Uitvoeringsregeling invorderingsweg 1990

Vraag4

Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
artikel 12 lid d in combinatie met artikel 16 en artikel 15 lid b en c

Vraag5

Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
De huidige normen erg botsen met de aanmoediging door het Nibud en gemeenten aan mensen om een gezond spaarpotje op te bouwen.

De huidige praktijk komt er op neer dat een alleenstaande maximaal zo'n € 1.500,- op de rekening mag hebben staan. Wordt dit getoetst nadat de uitkering / salaris en de toeslagen gestort zijn, en voordat de huur afgeschreven wordt, dan komt het heel vaak tot een afwijzing, terwijl mensen eigenlijk geen echte reserves hebben.

Daarnaast zijn juist de mensen de dupe die erg hun best doen om zuinig te leven van een laag inkomen. Mensen die minder bewust leven en hun geld opmaken, krijgen wel kwijtschelding. (mits er geen buitensporige uitgaven zichtbaar zijn bij een handmatige controle en er ook sprake is van een laag inkomen)

Vraag6

Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
voor mensen die oprecht proberen zuinig te leven van een laag inkomen, of die proberen ergens voor te sparen van een laag inkomen.

Vraag7

Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
Er zijn aan de rijksoverheid verzoeken geweest om de vermogensnormen gelijk te trekken aan die van de bijstand, maar dat lijkt me persoonlijk eigen te hoog. Echter zouden de normen bijvoorbeeld met € 1.500,- verhoogd worden per huishouden, dan zou dat al minder tegenstrijdige afwijzingen van verzoeken opleveren.