Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen
Reactie
Naam
|
G. van Keulen
|
Plaats
|
Andijk
|
Datum
|
7 maart 2022
|
Vraag1
Welk voorbeeld wilt u doorgeven?
Er worden steeds meer buslijndiensten opgeheven op het platteland, daarvoor in de plaats komen buurtbussen. Buurtbussen maken integraal deel uit van het openbare vervoer, dat wil zeggen dat iedereen daar gebruik van kan maken. Op papier dan weliswaar.... want in de praktijk kunnen mensen met een rolstoel daar geen gebruik van maken. Niet omdat het niet zou kunnen, maar omdat provincies (zoals de provincie Noord-Holland) dat niet wil!. De toegankelijkheidseis zou niet gelden voor buurtbussen omdat het geen... bussen zouden zijn in de zin van de wet.
Vraag2
Heeft u hierover eerder contact gehad en zo ja met welke organisatie?
Provincie Noord-Holland, College voor Rechten van de Mens, Iederin, Coalitie voor Inclusie, Nationale Ombudsman, OV Ombudsman, etc., etc.
Vraag3
Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
Wet personenvervoer 2000 (WP 2000), de buurtbus is geen bus in de zin van de WP 2000, maar een auto. maar een auto.
Besluit toegankelijkheid van het openbaar vervoer, de Wet Gelijk behandeling op basis van handicap en/of chronische ziekte is daarom niet toepasbaar op het Besluit Toegankelijkheid.
Vraag4
Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
Onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte is verboden bij het aanbieden van openbaar-vervoersdiensten (artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, WGBH/CZ, in samenhang met artikel 1 van deze wet). Onder openbaar vervoer wordt verstaan: voor een ieder openstaand personenvervoer volgens een dienstregeling met een bus, trein, metro, tram of een via een geleidesysteem voortbewogen voertuig (artikel 7, aanhef en onderdeel a, WGBH/CZ). Het verbod van onderscheid houdt mede in dat degene tot wie het verbod zich richt, gehouden is naar gelang de behoefte doeltreffende aanpassingen te verrichten, tenzij deze voor hem een onevenredige belasting vormen (artikel 2 WGBH/CZ). Verzoeker heeft een handicap in de zin van de WGBH/CZ. Hij kan zich daarom op de bescherming van deze wet beroepen.
Vraag5
Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
Omdat ik, en vele anderen geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, omdat mensen met een rolstoel niet worden toegelaten tot buurtbussen, ook al zijn ze aangepast voor rolstoelen. Hierdoor kunnen deze mensen niet meedoen in de samenleving, raken geïsoleerd en kan het problemen opleveren voor het vinden van werk omdat de werkplaats voor hen niet bereikbaar is met het "openbaar" vervoer.
Vraag6
Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
Zo antwoord op vraag 6
Vraag7
Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
De Wet op het Personenvervoer 2000 moet hierop worden aangepast, zodanig dat het Besluit Toegankelijk Openbaar Vervoer ook van toepassing is op buurtbussen, in in ruimere mate, alle voertuigen, ongeacht op welke wijze deze worden voortbewogen of categorie voertuig, toegankelijk is voor IEDEREEN, dus ook voor mensen met een rolstoel. Wanneer een voertuig deel uitmaakt van het "openbaar vervoer" dan moet het voertuig rolstoeltoegankelijk zijn.