Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amersfoort
|
Datum
|
8 maart 2022
|
Vraag1
Welk voorbeeld wilt u doorgeven?
Vanuit een woningcorporatie enkele tendensen die wij zien die burgers kan helpen om een dak boven hun hoofd te houden, graag gaan we hierover in gesprek. Het is niet perse in 1 wet te vangen.
- Er zit nogal een gat aan de inkomstenkant voor iemands vanaf 18jaar, vooral voor kwetsbare jongeren (evt. jeugdzorg-begeleiding stopt, geen huursubsidiemogelijkheden tot 23jrn etc); hierdoor verdwijnen er letterlijk veel jongeren van de radar.
-Kwetsbare jongeren (onder de 23 jaar) die zelfstandig wonen, hebben vaak financiële probleem. Deze jongeren kunnen niet meer terug naar huis en als ze een BBL opleiding hebben zijn ze extra kwetsbaar. Dan vervalt de studiefinanciering en zijn ze erg afhankelijk van de uren die ze krijgen om te werken in hun richting. Als die tegenvallen komen ze heel vaak in de schulden terecht en stoppen soms met hun opleiding.
-Het bijverdienen in de bijstand blijft een probleem, hier wat meer vrijheid in met name de mensen die door hun problematiek niet kunnen werken zijn eigenlijk permanent arm.
-Gescheiden vaders die in de bijstand zitten hebben vaak niet genoeg geld om hun kinderen te ontvangen, de ex-partner (veelal moeder) krijgt alle toeslagen op zijn/haar naam. Gezamenlijke zorgplicht, geen verdeling van de toeslagen die bedoeld zijn voor de kinderen.
-De schuldsanering is te vaak een te lang en moeilijk traject. Meer wetten richting leven met schulden en dan dus doordeweeks meer te besteden hebben is wenselijk als optie.
-Vaak wordt er bij re-integratie ingezet op in eerste instantie vrijwilligerswerk. Dat is goed en mooi, inzet voor de eigen buurt en wijk en deels betaald zou een passendere bijdrage zijn voor de leefomgeving.
-Uren van begeleiding zijn sterk afgebakend en er is weinig ruimte voor opbouwen van netwerken en een meer holistische blik. Hierdoor ook weinig samenwerking tussen verschillende partijen, waar is de scharrelruimte?
-En heel belangrijk, wij vangen meer complexere mensen op, maar hebben geen ruimte (subsidies) om te investeren in de woonomgeving van deze mensen. Meer ruimte voor ontschotting en gezamenlijke investeringen.
-Ruimte om gedeeltelijk vrij te toe wijzen op basis van motivatie, Met de Rotterdamwet krijg je met name mensen met een inkomen en niet perse mensen die iets toevoegen aan een complex of buurtje.
Vraag2
Heeft u hierover eerder contact gehad en zo ja met welke organisatie?
Op verschillende manieren wel gesprekken gevoerd met BZK, andere Ministeries hebben we als corporatie niet direct toegang toe.
Vraag3
Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
Huisvestingswet, schuldsanering, verder onbekend.
Vraag4
Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
Nee, hierover graag verder in gesprek
Vraag5
Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
Wij maken ons sterk voor buurten en haar bewoners, wij kunnen ons werk beter doen als we middelen hebben om in te zetten om de leefbaarheid te verbeteren. We constateren dat bewoners het steeds moeilijker krijgen om hun financiën op orde te houden, de ene wet zit de andere in de weg.
Vraag6
Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
Onze bewoners en hun leefomgeving.
Vraag7
Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
Ministeries meer integraal naar wetten en vraagstukken laten kijken, daarover corporaties betrekken. Wij staan in het middelpunt van wonen, zorg, welzijn, duurzaamheid. We zijn niet overal voor verantwoordelijk maar hebben er wel elke dag mee te dealen.