Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Almkerk
Datum 5 maart 2022

Vraag1

Welk voorbeeld wilt u doorgeven?

De subsidie carrousel waarin mensen helemaal klem lopen door vooraf ontvangen niet correcte voorschotten, de terugbetalingen die volgen, de starheid van organisaties ( UWV, Belastingdienst ) en het haast onbereikbare systeem om aanvullende subsidies aan te vragen ( denk aan gemeentelijke potjes als activiteitenfonds, individuele subsidie etc ). Dit alles levert zeer veel administratieve rompslomp op, waar lang niet iedereen tegen opgewassen is. Het is zeer stressvol. En uit eigen ervaring kan ik zelfs zeggen, nog meer ziekmakend ( letterlijk! ) waardoor herstel, reintergratie en participatie vertraagd wordt of in sommige ( of wellicht zelfs vele ) gevallen niet meer lukt omdat men niet bestand is tegen de stugheid/starheid van het meer dan ingewikkelde systeem.

Denk ook aan de participatiewet met doelgroepenregister, waarbij nog steeds duizenden mensen buiten deze regeling vallen.
En dan heb ik het nog niet over weer aan het werk komen vanuit de WIA. Wat bijna Godsonmogelijk is, door oa Stigmatisering bij het UWV ( eigen ervaring ) en het gebrek aan kennis bij de medwerkers van UWV en werkgevers. Waarbij de laatste vaak dankzij onze wet en regelgeving vaak de angst hebben dat het heel veel geld gaat kosten om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Vraag2

Heeft u hierover eerder contact gehad en zo ja met welke organisatie?
UWV, diverse opleiders ( Zadkine, opleiding ervaringsdeskundigheid ) velen werkgevers, gemeente, Trema.

Vraag3

Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
WIA, arbeidsparicipatie, subsidie verstrekking

Vraag4

Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
Nee

Vraag5

Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
Ik zie heel veel ontmoediging, ( soms onverdraagbare ) stress ( en daardoor vertraging/stagnatie in herstel) , veel onbegrip en tegenwerking bij arbeidsparticipatie, geldzorgen, starheid vanuit organisaties, heel veel onwetendheid van de aanvrager doordat het systeem ( zowel de regels als het aanvragen ) onvoorstelbaar ingewikkeld is. Het soms jaarlijks moeten verklaren van het gehele ziekteproces of financiele situatie ( terwijl die bij een chronische aandoening vaak niet veranderen ) onzekerheid op diverse levensgebieden.

Vraag6

Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
Voor mijzelf, lotgenoten, clienten, medestudenten. Mijn sociale netwerk, die mij regelmatig zien dippen omdat ik niet meer weet hoe ik het aan moet pakken. En zo natuurlijk ook voor het sociale netwerk van eerder genoemde.

Maar ook voor de maatschappij. Ik ben veel langer thuis geweest dat noodzakelijk was geweest. Terwijl ik nu gewoon aan het werk ben. Weliswaar in een beperkt aantal uren, maar ik functioneer niet anders dan mijn collega's.

Vraag7

Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
Zorg voor een sociaal stelsel, waar minder onderscheid gemaakt wordt ( participatiewet, doelgroepenregister ) en laten we alsjeblieft na denken over een systeem waar die hele subsidie carrousel in kan verdwijnen.

Werk maken van een informatie campagne waarin benadrukt wordt dat mensen heel veel kwaliteiten/talenten hebben, naast dat men wellicht ook een arbeidsbeperking heeft. In plaats dat nu nog steeds heel veel mensen tot hun grote verdriet met heel veel kwaliteiten thuis zitten ipv te groeien en bloeien in onze maatschappij