Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen

Reactie

Naam A.C.M. Nabuurs
Plaats Groesbeek
Datum 11 februari 2022

Vraag1

Welk voorbeeld wilt u doorgeven?

Loonaanvulling Wajong met verminderde arbeidscapaciteit

Vraag2

Heeft u hierover eerder contact gehad en zo ja met welke organisatie?
Vakbonden en belangenorganisaties die dit ook onbegrijpelijk vinden.

Vraag3

Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
neen

Vraag4

Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
neen te ingewikkeld

Vraag5

Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
Voor een wajonger die op 50% van normale capaciteit functioneert in een bepaalde baan doordat deze het werk 50% langzamer uit kan voeren als een andere gezond iemand krijgt de werkgever loondispensatie van 50%, en krijgt de werknemer het (bruto) loon aangevuld tot het loon dat bij die normale functie hoort. Stel de werkgever betaalt dan 1000,- dan vult uwv met bruto 1000,- aan. Door de gemiste arbeidskorting is het netto loon dan nog wel lager dan bij een gezond iemand.

Een Wajonger die i.v.m. gezondheidsproblemen maar 50% van de tijd kan werken, maar dan wel voor 100% in vergelijking met een gezond persoon, krijgt die aanvulling niet..... Degene met een urenbeperking wordt niet gelijk behandeld.
Dat is in strijd met ieders gelijke rechten. Beide zijn voor 50% voor het arbeidsproces gehandicapt maar worden wel verschillend behandeld . Hier krijgt de werkgever geen loondispensatie. Bij hetzelfde loon van 1000,- krijgt de wajonger nu 507,49 aangevuld. Bij hetzelfde (hoeveelheid) werk alleen in minder uren door de beperking....de rest van de tijd moet deze wajonger herstellen van de arbeid.

Vraag6

Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
alle wajongers met verdiencapaciteit

Vraag7

Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
Urenbeperking ook opnemen in de loondispensatie