Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Drachten
|
Datum
|
10 februari 2022
|
Vraag1
Welk voorbeeld wilt u doorgeven?
Bijstandsgerechtigden worden gedwongen (via reïntegratietraject) het werk over te nemen van mensen met een beperking in sociale werkplaats. De werkzaamheden zijn van een zodanig niveau, dat zij niet bijdragen in het eerder vinden van werk, ook het bijbehorende traject is niet aanwezig of van een zodanig niveau dat ook dat niet helpt bij het vinden van een baan.
Het is denigrerend als mensen arbeidshygiëne moeten opdoen. Alsof niet (bijna) iedereen weet hoe ze moeten douchen en de wekker moeten zetten. Bovendien is dit al te controleren bij de afspraken met de bijstandsconsulent.
De begeleiding (als die er al is) op de trajecten is soms schokkend. Als er al een protocol is, is deze meestal overgenomen voor de mensen met een beperking. En deze mensen hebben andere begeleiding nodig dan iemand met een HBO diploma en 20 jaar werkervaring. Het niveau van de begeleiding is erg laag.
Deze zelfde begeleiding lijkt het nuttig te vinden om respectloos met bijstandsgerechtigden om te gaan. Bijstandsgerechtigden zijn hun aandacht en de bijstand niet waard, moeten "afgebroken" worden. Ze moeten verklaren dat ze andere mensen niet bijten en niet voordat de bel gaat bij de deur staan en dat ze moeten vragen of ze mogen gaan plassen.
Er zijn legio voorbeelden waarbij de logica ontbreekt, omdat het doel niet is om mensen te helpen, maar om geld te verdienen/subsidies binnen te halen. Bijvoorbeeld: mensen met een CV krijgen een verlenging, mensen die na wekenlang "begeleiding" geen CV hebben, mogen naar huis. Coaches die vragen waarop mensen hebben gesolliciteerd, waarna deze coach dit bedrijf gaat bellen om deze bijstandsgerechtigde zonder loon aan te bieden aan ditzelfde bedrijf. Solliciterende bijstandsgerechtigden mogen hun telefoon niet bij hun hebben tijdens het werk. Verzoek om vrijwilligerswerk in de zorg te mogen doen (in de lijn vd opleiding en doorgroeimogelijkheden) werd afgewezen. Zodat deze bijstandsgerechtigde tijd had om stickers te "leren" plakken voor de gemeente.
Het in de knel komen is dat de meeste mensen slechter uit dit traject komen, dan ze er in zijn gegaan. Het werk is voor de meeste mensen geestdodend, mensen raken hun zelfvertrouwen kwijt en vooral dat heb je nodig bij het solliciteren. Het feit al dat zij vinden dat je moet "leren" stickers te plakken, is al een punt.
Vraag2
Heeft u hierover eerder contact gehad en zo ja met welke organisatie?
FNV en SP
Vraag3
Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
Participatiewet
Vraag4
Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
Participatiewet
Vraag5
Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
Mensen worden misbruikt! Het plaatsen van mensen zonder loon, zou niet beloond moeten worden met een subsidie. Mensen met een uitkering moeten baat bij de maatregelen hebben en niet de gemeente.
Onlogica: als bijstandsgerechtigden op eigen initiatief op geld waardeerbare arbeid doen en daarvoor niet worden betaald, worden ze gekort op hun uitkering. Als bijstandsgerechtigden op verplicht worden door de gemeente om op geld waardeerbare arbeid te doen, zelfs naast gewoon betaalde werknemers zitten, worden niet gekort op hun uitkering.
Vraag6
Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
De bijstandsgerechtigde komt in de problemen
Veroorzaakt door de gemeente
Vraag7
Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
Zodra een bijstandsgerechtigde op geld waardeerbare arbeid doet, moet hij daarvoor in ieder geval het minimumloon krijgen.
Subsidies mogen alleen aan gemeenten worden verstrekt, als ze echt de bijstandsgerechtigde geholpen hebben (en vraag dat ook aan de bijstandsgerechtigde) aan een betaalde baan (minimumloon of hoger) voor in ieder geval 3 maanden.
Nog beter zou zijn de hele participatiewet laten verdwijnen en mensen een onvoorwaardelijke bijstand te geven. Zeg maar een basisinkomen.