Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Schipborg
|
Datum
|
10 februari 2022
|
Vraag1
Welk voorbeeld wilt u doorgeven?
Uit de voorbeelden die ik tot nu toe lees en wat ik zelf hoor van mensen in het algemeen en ook zelf ervaar, is dat er in veel gevallen weinig afstemming is op de individuele situatie. Mensen moeten zich aanpassen aan de wet, terwijl de wet hen juist zou moeten kunnen beschermen. Voor de een is dat meer nodig dan voor een ander. Ik pleit voor een betere beslisboom met een meer holistische visie waarin meerdere aspecten van de situatie waarin een persoon verkeert worden meegenomen.
Zelf ben ik gescheiden en gelukkig is ons huis nu goed verkocht. Maar om een acceptabel huis terug te kopen heb ik dat geld ook nodig. Die huizen liggen echter niet voor het oprapen. Ik mag blij zijn dat ik tijdelijk een goed huur onderkomen heb kunnen vinden. Echter, doordat op 1 januari mijn vermogen te hoog is, heb ik geen recht op het Kindgebonden budget en Zorgtoeslag. Maar ik kan ook niet het geld van het verkochte huis gebruiken voor mijn huur of levensonderhoud, want dan krijg ik daar geen hypotheekrente aftrek meer voor.
Vraag2
Heeft u hierover eerder contact gehad en zo ja met welke organisatie?
Met de belastingdienst
Vraag3
Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
Kindgebonden budget en eigenvermogens grens, plus de wet voor hypotheekrenteaftrek.
Vraag4
Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
Nee
Vraag5
Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
Dat er een reden kan zijn dat je vermogen plotseling tijdelijk heel hoog is, maar dat je dat geld ook weer perse moet investeren wil je recht krijgen op ander geld, in dit geval de hypotheekrenteaftrek en het kindgebondenbudget. Maar dat investeren in een nieuwe woning moet dan wel mogelijk zijn. En in een markt als deze is dat niet zo simpel op korte termijn. Waarbij de woonplek ook nog moet voldoen aan eisen voor co-ouderschap. Want dat is weer beter voor de kinderen. En die zijn de toekomst.
Ondertussen worden er ook nog eisen gesteld dat je kinderen bij een scheiding niet achteruit gaan in hun leefniveau (ook al erg onrealistisch voor heel veel gezinnen).
Vraag6
Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
Voor mijzelf en ik vermoed voor een heleboel andere mensen in een scheiding situatie die een huis verkopen.
Vraag7
Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
Het zou mooi zijn als vermogen dat uit een verkocht huis komt in een scheidingssituatie pas na drie jaar bijv. mee gaat tellen voor regelingen als KgB en Zorgtoeslag. Op die manier heb je rustig de tijd om rond te kijken, hoef je niet iets halfsoverkop te doen wat voor de kinderen ook niet fijn is, omdat de situatie al moeilijk genoeg is, en blijf je gewoon recht houden op de hypotheekrenteaftrek zodat je maandlasten ook nog behapbaar blijven.
En dat de huurtoeslag ook tijdelijk mag gelden voor vakantiewoningen, in deze tijden van woningnood, zodat ook dat behapbaar blijft. Maar dat is weer een nieuw verhaal, maar het hangt allemaal met elkaar samen.