Help ons wetten en regels te verbeteren die mensen ernstig in de knel brengen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
ALMERE
|
Datum
|
17 februari 2022
|
Vraag1
Welk voorbeeld wilt u doorgeven?
Wajongers, die werken met loondispensatie, krijgen van hun werkgever slechts een gedeelte van hun loon betaald. Dit wordt voor de wajonger (deels) gecompenseerd door een hogere wajonguitkering. Loondispensatie is een tegemoetkoming voor de werkgever. Hij mag de wajonger minder uit te betalen dan het minimumloon. Deze tegemoetkoming voor de werkgever heeft voor de wajonger forse, onbedoelde, nadelige financiële gevolgen. Door de loondispensatie heeft de wajonger namelijk minder recht op arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting, dan hij zou hebben gehad als wel het minimumloon voor zijn arbeidsprestatie zou zijn betaald. Dit kan oplopen tot honderden euro’s netto per maand! Verder worden inkomsten uit loon slechts gedeeltelijk gekort op een ANW-uitkering terwijl inkomsten uit uitkering volledig worden gekort. Een wajonger met loondispensatie heeft daarom, als zijn partner overlijdt, minder recht op ANW-uitkering dan in het geval dat er geen loondispensatie zou zijn geweest. En dit terwijl deze wajonger precies doet wat de wetgever wil, namelijk werken.
Verder bouwt hij waarschijnlijk ook minder pensioen op dan zijn collega die wel volledig voor zijn werk wordt betaald.
Vraag2
Heeft u hierover eerder contact gehad en zo ja met welke organisatie?
Ja, Met SVB
Vraag3
Weet u over welke wet of regel uw voorbeeld gaat?
Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten
Vraag4
Weet u over welk artikel van de wet of regel uw voorbeeld gaat?
artt. 2:20 jo 2:40 en 3:8 jo 3:63
Vraag5
Waarom geeft u dit voorbeeld door? Wat is het probleem dat u ziet?
De wajonger die werkt met loondispensatie is financieel slechter af dan zijn collega die wel volledig wordt betaald. Hij houdt netto veel minder over. Dit wordt niet gecompenseerd door de wajonguitkering. Ook bij samenloop met een ANW-uitkering krijgt hij minder (of geen) ANW-uitkering dan een andere werkende met hetzelfde (niet door loondispensatie) gekorte salaris.
Vraag6
Voor wie zorgt uw voorbeeld voor problemen?
Voor de wajonger die met loondispensatie werkt.
Vraag7
Hoe denkt u dat we dit probleem kunnen verbeteren? Als u concrete suggesties hebt voor het verbeteren van de wet of regel dan kunt u dat hier ook doorgeven.
In de Wajong Loondispensatie vervangen door een loonkostensubsidie van de uitkeringsinstantie aan de werkgever, zoals ook in de Participatiewet is geregeld. Bij een loonkostensubsidie loopt de tegemoetkoming voor de werkgever niet over de rug van de werknemer en heeft de werknemer de nadelige gevolgen v.w.b. de arbeidskorting, inkomensafhankelijke combinatiekorting, pensioen en ANW-uitkering niet. Bovendien zal de wajonger zich als hij zijn loonstrook ziet niet meer achtergesteld voelen bij zijn collega’s die wel hun volledige loon uitbetaald krijgen. Bedenk wel dat de wajonger met loondispensatie in het werk evenveel tijd steekt en hij net zo goed zijn best doet (of misschien nog wel meer) als de werknemer zonder loondispensatie.