Wet handhaving kraakverbod
Reactie
Naam
|
Dhr T van Huisstede
|
Plaats
|
Zaandam
|
Datum
|
19 augustus 2019
|
Vraag1
Wilt u reageren op de intiatiefwet handhaving kraakverbod? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
De kraakwet uit 2010 zou ook iets doen tegen leegstand, die kant van de wet word nauwelijks tot niet uitgevoerd. Anti-kraak is gigantisch gegroeid sinds het kraakverbod, met uitholling van woonrecht en nog meer "flex" waar de burgers mee moeten dealen (flex werken, flex wonen, kortom, geen stabiele basis om te groeien) Daarnaast is het aantal daklozen in nederland tussen 2008 en 2018 verdubbeld!
Panden verkrotten, mensen slapen op straat of in overvolle daklozenopvangcentra, gezinnen staan op straat, jongeren die nergens heen kunnen dan op straat of bij vrienden op de bank, wachtrijen voor sociale huur zijn zo gegroeid dat je geluk hebt als je in je 30er jaren je ouderlijk huis kan verlaten... Kraken is altijd al een tussen weg geweest voor mensen om het ouderlijk huis te kunnen verlaten en vanuit een kraakpand een basis te kunnen creëren om door te stromen naar een huurhuis, het is een middel tegen dakloos worden waar de overheid geen geld aan hoeft uit te geven en los van het huisvesten van mensen bieden krakers een grote culturele en sociale toevoeging aan de stad waar zij zich bevinden. Denk aan weggeefwinkels, soepkeukens, vrijplaatsen, werkplaatsen, etc.
Zolang de staat niets doet tegen de woningnood is het crimineel om kraken te verbieden. Het is altijd al, en nu nog steeds, een legitiem middel om jezelf van woonruimte te voorzien. Je steelt niets, je neemt alleen tijdelijk in gebruik. Voor 2010 was de wetgeving al genoeg voor een eerlijk proces. Na 2010 werd het een oneerlijk proces en stond de staat 9/10 keer aan de kant van de eigenaar, met nog meer (langdurige) leegstand tot gevolg. Met de nieuwe wetgeving in aantocht, creëert het een proces zo oneerlijk dat er een maas in de wet is gevonden waarmee huisrecht in de prullenbak word gedumpt.
Is dat echt iets wat normaal is in een "welvarend, modern, burger-participerend" Nederland? Hoe vaak moet de winst van bedrijven nog belangrijker worden geacht dan het welzijn van de burgers totdat word gezien dat juist DAT ons land op de lange termijn kapot maakt?
Er zou gepleit moeten worden voor het oplossen van de woningnood. Zodra burgers toegang hebben tot betaalbare en passend wonen, dan zal kraken ook verdwijnen. Kraken is een reactie op een situatie. Als de situatie (woningnood) er niet is zal de reactie (kraken) verdwijnen.