Besluit tot wijziging van het Besluit kwaliteitseisen curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 10 februari 2021

Vraag1

Wilt u reageren op het Besluit tot wijziging van het Besluit kwaliteitseisen curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
De voorgestelde wijzigingen hebben betrekking op de opleidingseisen, het plan van aanpak, de accountantsverklaring en de vrijstelling voor bepaalde categorieën bedrijven en beroepen.

Onze reactie op de consultatie heeft betrekking op de reeds bestaande verplichting tot het opstellen van een plan van aanpak. Het plan van aanpak bevat het doel van de beschermingsmaatregel en de afspraken met de betrokkene om dat doel te bereiken, waarbij de wettelijke vertegenwoordiger toelicht wat hij en de betrokkene van elkaar mogen verwachten. Middels de voorgestelde wijziging van het Besluit (het nieuwe artikel 5, lid 8 van het Besluit) wordt de bewindvoerder door de rechter verplicht om binnen drie maanden na instelling van een schuldenbewind afschrift van de boedelbeschrijving en een plan van aanpak te zenden aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente waar de rechthebbende woonplaats heeft. Voorts wordt gewaarborgd dat de rechter inzage krijgt in dit plan van aanpak. Het Besluit sluit hiermee aan op de Wet adviesrecht gemeenten.

Graag zouden wij van deze mogelijkheid gebruik willen maken om een motivering, waaruit blijkt dat de rechthebbende niet in staat is zijn financiën te beheren en bewind noodzakelijk is, in het Besluit als vast onderdeel van het plan van aanpak op te nemen. Het college heeft besloten per 1 februari gebruik te maken van het Adviesrecht. De bewindvoerder dient het plan van aanpak met een boedelbeschrijving binnen drie maanden na de instelling van het bewind aan de gemeente aan te leveren. De gemeente kan vervolgens de rechter adviseren over voortzetting van bewind of een andere vorm van ondersteuning bij problematische schulden, bijvoorbeeld budgetbeheer of een andere vorm van gemeentelijke schuldhulpverlening. Om dit advies zorgvuldig uit te kunnen voeren, dient het plan van aanpak compleet te zijn en dient het plan van aanpak een goede onderbouwing te bevatten waarom rechthebbende onder bewind gesteld moet worden. In dit licht achten wij het raadzaam artikel 5, eerste lid uit te breiden met deze motivering als onderdeel van het plan van aanpak.

Gemeente Rotterdam, 10 februari 2021