Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV)
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Ermelo
|
Datum
|
10 mei 2022
|
Vraag1
U kunt van 10 mei tot en met 13 juni via deze website reageren op de regeling en de toelichting.
Is dit de "woest aantrekkelijke" opkoopregeling? Waarom bestaat de opkoopregeling alleen uit een vergoeding voor de gebouwen en de productierechten? Waarom wordt niet alle schade vergoed? Zelfs als de vergoedingen zoals in bijlage 3 met 400% verhoogd zouden worden, zou ik in mijn geval hier nog niet aan deelnemen. Ga eens met een onteigeningsdeskundige praten, dan weet je dat de stallen en de productierechten maar een fractie zijn van de werkelijke schade/waardeverlies.
Punt 2) Bovendien vind ik deze regeling erg inefficiënt. Het zou veel efficiënter zijn om een stopperssubsidie per mol per hectare stikstofbelasting in te stellen. Als het geld op die manier ingezet zou worden, wordt de stikstofbelasting het meest gereduceerd, tegen de minste kosten/het minste belastinggeld. Veehouders zouden met zo'n regeling riant uitgekocht kunnen worden. Belastingbetaler blij en veehouder blij.
Punt 3) Tenslotte kan dit beleid ervoor zorgen dat er juist meer nitraat in de natuur komt in plaats van minder. Er is weinig wetenschappelijk uitgevoerd naar de hoeveelheid ammoniak die door de natuur wordt afgebroken naar nitraat. Bij een overschot van nitraat kan ammoniak zelfs omgekeerd meehelpen nitraat af te breken (bijvoorbeeld via anammox reacties). De toevoer van nitraat via NOx uit het verkeer en de industrie neemt daarbovenop nog eens toe door de uitruil van "stikstofrechten" uit de veeteelt.