Circulaire Risicobeheersing Lithium-ion Energiedragers
Reactie
Naam
|
IL&T (S Tuinstra)
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
25 maart 2020
|
Vraag1
Hebt u vragen op opmerkingen? U kunt reageren op alle onderdelen van de circulaire.
Cellen/batterijen van metallisch lithium zijn van deze circulaire uitgesloten. Waarom dit type lithiumcel / batterij is uitgesloten wordt niet toegelicht. Een dergelijke batterij is "volledig" opgeladen en bevat dus veel energie en is daarom in een brand lastig uit te krijgen. In de toekomstige PGS zal dit type ook niet worden uitgesloten. Ik zou hier aansluiting bij zoeken.
als de cel/batterij van metallisch lithium uitgesloten blijft, het verzoek om op pagina 29 dit ook weg te halen bij de toelichting van defecte en beschadigde batterijen.
7.1.1 een kwaliteitsbeheerprogramma is een voorwaarde om een lithium-ion energiedrager als intact aan te mogen merken. Dat klopt niet. Het ADR stelt dat de batterijen moeten worden vervaardigd onder een dergelijk programma. Dit resulteert niet direct in een batterij die bij het vervoer als intact mag worden aangemerkt. Ook de aanwezigheid van het testcertificaat is niet direct een goede indicatie dat het productieproces aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Een batterij mag namelijk niet geproduceerd worden zolang de cellen niet getest zijn volgens 38.3. De termen 38.3 en kwaliteitsbeheerprogramma worden dus niet niet op de juiste manier gebruikt.
Pagina 21 staat van energiedragers. punt energiedragers ter vernietiging of recycling. op deze categorie is niet enkel BP377 van toepassing. Ook 670 als de lithiumbatterij in het apparaat zit. BP 636 als het lithiumcellen of batterijen betreft met een lager watt uur vermogen.
eveneens pagina 21: de toelichting op beschadigde en defecte energiedragers, de tweede alinea klopt niet. Want ook de defecte en beschadigde energiedragers uit de eerste alinea voldoen niet meer aan de eisen van het handboek beproevingen en criteria. De defecte en beschadigde energiedragers genoemd in de tweede alinea moeten worden verpakt volgens P911 of LP906. Er hoeft dan geen ontheffing te worden aangevraagd.
Bij grote hoeveelheden die bijvoorbeeld bij branden vrijkomen, en die niet in volgens P911 goedgekeurde verpakkingen kunnen worden verpakt en gebruik wordt gemaakt van een alternatieve verpakkingsmethode, moet wel een ontheffing bij de ILT worden aangevraagd.
Voor wat betreft de toelichting op defecte en beschadigde batterijen aansluiting zoeken bij BP 376 (letterlijke tekst), graag pagina 21 en 29 beter op elkaar laten aansluiten.