Lokale aanpak Nationaal Isolatieprogramma

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 18 oktober 2022

Vraag1

U kunt op alle onderdelen van de regeling reageren.
Er zal vast goed over nagedacht zijn, maar op mij komt de regeling onnodig gedetailleerd/sturend over.

Eenvoudiger lijkt mij om als overheid een vast eurobedrag beloning uit te loven voor elke kg CO2-uitstoot per jaar die een particulier of bedrijf aantoonbaar bespaart door welke maatregel(en) ook te nemen. Laat de creatieve ideeën HOE dit te doen maar van onderaf komen, van bovenaf is alleen aansturing nodig WAT het resultaat moet zijn (55% minder CO2-uitstoot in 2030 dan in 1990) en hoe de bereikte besparing aangetoond en dus het uit te keren subsidiebedrag berekend wordt.

De hier voorgestelde regeling is daar dan niet meer dan een bijzonder geval van, met als bijzonderheid dat het energielabel als mogelijk instrument wordt erkend om aan te tonen hoeveel er bespaard wordt.

Nog beter zou zijn om de subsidie niet aan de uitstoot per jaar maar aan de totale uitstoot tot 2030 te koppelen. Het gaat er immers om dat het CO2-gehalte van de atmosfeer beneden een bepaalde grenswaarde blijft. Vergelijk het met een badkuip die dreigt over te lopen. Als je begint de kraan snel dicht te draaien en het dichtdraai-tempo geleidelijk verlaagt, is het eindniveau lager dan wanneer je langzaam begint en pas op het laatst tempo maakt. Subsidie op de totaal bespaarde uitstoot is een prikkel om maatregelen niet onnodig lang uit te stellen.

Zoek en vervang overal in het rapport van Remkes over de stikstofproblematiek de term "stikstof" door "CO2" voor nog meer inspiratie hoe de CO2-uitstoot terug te brengen in samenspraak met de bevolking van wie het moet komen.