Lokale aanpak Nationaal Isolatieprogramma
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
14 november 2022
|
Vraag1
U kunt op alle onderdelen van de regeling reageren.
Onze opmerkingen betreft het principe van de subsidie zoals vastgelegd in 4.5.2 Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies, namelijk: "Een Subsidie aan eigenaar-bewoner voor aanschaf en het door een bouwbedrijf laten aanbrengen van isolatiemateriaal". Wij hebben bezwaar dat dit de énige vorm zou zijn voor besteding subsidie en zien ook andere mogelijkheden om uitvoering te organiseren, waarbij per euro meer besparing gerealiseerd wordt. Zeker gezien het geringe bedrag per woning is zien wij dit als een noodzakelijke voorwaarde.
De huidige vorm vraagt particulieren om veel zelf te regelen. Wij zien een risico dat deze subsidie terecht komt bij mensen die al plannen hebben én dit in principe zelf kunnen betalen (zoals nu vaak bij ISDE het geval is).
Twee belangrijke effectieve vormen worden hiermee uitgesloten:
1. Uitvoering van bouwstromen in beheer van gemeente op basis van "opt-out" principe. Bijvoorbeeld spouwmuurisolatie: gerichte actie in buurt, woningen worden ingepland en geïnformeerd > uiteraard met de mogelijkheid om niet mee te willen doen. De verwachting is dat alleen op deze manier het bedrag van 1500 ook echt wat kan bereiken in veel woningen.
Op deze manier kunnen enorme kosten worden bespaard op uitvoering:
-Efficiënte routing en zekerheid uitvoerende partij
-Geen individueel bezoek woningen en opstellen individuele offertes noodzakelijk (door meerdere partijen!)
En worden inwoners beter bediend/ontzorgd:
-Concreet voorstel voor maatregelen, lijn met TVW/WUP wordt bewaakt gezien gemeente maatregelen laat uitvoeren
-"Je bent al ingepland", je hoeft niks te regelen.
2. Aanschaf van isolatiemateriaal door particulieren.