Wetsvoorstel afschaffen verplichte maatschappelijke stage

Reactie

Naam Stichting Welzijn Castricum (I. E. Zijlstra-Duim)
Plaats Castricum
Datum 12 juni 2013

Vraag1

Wat vindt u van de voorgenomen verandering van de wettelijke verplichting tot het doen van een maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs naar de mogelijkheid voor scholen om de maatschappelijke stage als facultatief programmaonderdeel aan te bieden?
Tegenargumenten en bezuinigingsvariant
Zeer betreurenswaardig als het wetsvoorstel wordt aangenomen.
Ben werkzaam voor een Steunpunt Vrijwilligerswerk en heb samen met scholen en vrijwilligersorganisaties gebouwd aan een degelijke structuur voor de mas, een structuur die onderhouden dient te worden om de mas op een goede wijze uit te kunnen blijven voeren.
Op de vrijwilligersorganisaties, die belangeloos hun deuren geopend hebben voor de mas, maakt de voorgestelde afschaffing van de verplichting een slechte indruk: vindt de overheid het vrijwilligerswerk toch niet zo belangrijk?
Het is voorts nog maar de vraag of scholen de mas op een goed niveau aan kunnen blijven bieden nu de gelden voor de scholen, maar ook voor de gemeenten in het voorstel beëindigd worden.
De benodigde digitale matchingsystemen brengen onder meer kosten met zich mee en dit geldt ook voor de personele inzet.
Als de ondersteuningsstructuren van vrijwilligersorganisaties weg zullen vallen, omdat stagemakelaars hun taken niet meer kunnen uitvoeren, zal dit een weerslag hebben op de motivatie van deze organisaties. Al met al reuze jammer van alle energie die door partijen geinvesteerd is in de mas. Tevens is er dan sprake van kapitaalvernietiging.
Nu gemeenten meer verantwoordelijkheden krijgen in het sociale domein door de transities en er meer druk op het vrijwilligerswerk komt te liggen is de toetreding van jonge vrijwilligers extra belangrijk!
Scholieren hebben een duwtje in de rug nodig om kennis te maken met het vrijwilligerswerk. Andere vakken zijn bovendien ook verplicht. Zij oordelen overwegend positief na gelopen stages en leren veel naar eigen zeggen. Middels de mas komen zij in contact met groepen waar zij anders minder snel mee in aanraking zouden zijn gekomen.
Het is zeker mogelijk om te bezuinigingen op de mas door gelden te oormerken en degelijke verantwoordingen te vragen. Bekeken kan dan worden op welke onderdelen bezuinigd kan worden en zo kan de verplichte mas mogelijk behouden blijven.
Vanuit de Noord-Hollandse Vereniging van Vrijwilligerscentrales en de Noord-Hollandse stagemakelaars is een brief gezonden aan de leden van de Tweede Kamer, de minister en de staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap met het verzoek de verplichte mas te handhaven en een toelichting daarop.
Ieder hoopt op een verantwoord besluit.