Wetsvoorstel afschaffen verplichte maatschappelijke stage
Reactie
Naam
|
Stuurgroep MaS Noord-Veluwe (A.M. Knol-van Maanen)
|
Plaats
|
Noord-Veluwe
|
Datum
|
4 juni 2013
|
Vraag1
Wat vindt u van de voorgenomen verandering van de wettelijke verplichting tot het doen van een maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs naar de mogelijkheid voor scholen om de maatschappelijke stage als facultatief programmaonderdeel aan te bieden?
In de afgelopen jaren is de maatschappelijke stage in de regio succesvol neergezet. De verbinding tussen school, gemeenten en vrijwilligerswerk is opgebouwd, is heel waardevol. De ervaringen zijn positief voor alle partijen. Inhoudelijk sluit de maatschappelijke stage zo goed aan op het landelijke beleid dat de overheid mensen vraagt om meer voor elkaar te betekenen. De verplichte maatschappelijke stage biedt hiervoor een mooie gelegenheid op jonge leeftijd.
Het wetsvoorstel biedt de mogelijkheid om door te gaan met de maatschappelijke stage, maar de voorwaarden maken het er niet gemakkelijker op. We vinden het dan ook jammer dat de wettelijke verplichting voor de maatschappelijke stage verdwijnt en de middelen voor scholen en gemeenten niet meer beschikbaar zijn, maken het er niet gemakkelijker op.
In de regio denken we na over een vervolg op de maatschappelijke stage, met minder voorwaarden dan in het huidige wetsvoorstel. De stuurgroep MaS Noord-Veluwe vindt het vreemd dat in de vernieuwde regelgeving MaS op eigen kosten in stand mag worden gehouden, maar als we daarvoor kiezen we dan wel verplicht zijn om minimaal 30 uur te doen. De hoeveelheid uren beroepsstage bepalen de scholen ook zelf. De stuurgroep pleit voor meer ruimte voor de bepaling van het aantal uren.
Namens de stuurgroep MaS Noord-Veluwe (Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde),
A.M. Knol-van Maanen