Wetsvoorstel afschaffen verplichte maatschappelijke stage

Reactie

Naam VWC Amstelland (K Leloux)
Plaats Amstelveen
Datum 25 mei 2013

Vraag1

Wat vindt u van de voorgenomen verandering van de wettelijke verplichting tot het doen van een maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs naar de mogelijkheid voor scholen om de maatschappelijke stage als facultatief programmaonderdeel aan te bieden?
Met de afschaffing zal een groot potentieel aan ( jonge ) vrijwilligers verloren gaan.

Juist nu de overheid grote verwachtingen heeft van de veerkracht en de mogelijkheden van vrijwilligerswerk is de afschaffing van de verplichte MaS een tegenstrijdige maatregel.

Gemeenten krijgen meer taken en verantwoordelijkheden van het Rijk overgedragen en zien zich, met de beschikking over minder financiële middelen, geplaatst voor een enorme uitdaging om het voorzieningenniveau in het sociale domein op peil te houden. Meer en meer zal een beroep worden gedaan op vrijwillige inzet. Het accent ligt daarbij op participatie en verantwoordelijk burgerschap. De MaS sluit hier goed bij aan. Immers vanuit een sterke samenwerking tussen scholen, vrijwilligersorganisaties en stage makelaars worden stages aangeboden die aansluiten bij de belevingssfeer van jonge mensen én bij de vraag van vrijwilligersorganisaties. Daarmee wordt jongeren, naast een prachtige en waardevolle ervaring, een adequate kans gegeven op actief burgerschap.

De MaS dient op een verantwoorde en kwalitatieve wijze uitgevoerd te blijven worden, maar de organisatoren van de MaS kunnen zeker onderzoeken of de MaS op onderdelen voordeliger aangeboden kan worden. De MaS kan dan wellicht in stand gehouden worden en blijven de zo waardevolle kanten van de MaS behouden: jongeren kunnen belangeloos een steentje bijdragen als actieve burgers en het zo belangrijke vrijwilligerswerk krijgt een krachtige impuls omdat verschillende leeftijdsgroepen taken op zich blijven nemen.