Wetsvoorstel afschaffen verplichte maatschappelijke stage

Reactie

Naam ANWB (De heer W.J.E. van Nouhuys)
Plaats Den Haag
Datum 12 juni 2013

Vraag1

Wat vindt u van de voorgenomen verandering van de wettelijke verplichting tot het doen van een maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs naar de mogelijkheid voor scholen om de maatschappelijke stage als facultatief programmaonderdeel aan te bieden?
De ANWB is al vanaf de start nauw betrokken bij het MaS-programma. Als maatschappelijk betrokken vereniging (die ooit is opgericht door vrijwilligers) weten wij hoe belangrijk vrijwilligerswerk is. Daarom hebben wij in de beginfase van MaS het convenant ondertekend, waarin wij ons committeerde aan het bieden van maatschappelijke stageplaatsen.

Sinds die tijd hebben inmiddels ruim 5500 middelbare scholieren bij ons stage gelopen, gekoppeld aan onze thema’s verkeersveiligheid en recreatie. Zo organiseerden leerlingen fietsverlichtingsacties en inventariseerden zij verkeersonveilige plekken op hun schoolroute.

Het is geweldig om te zien hoe leerlingen uit hun dagelijkse schoolwereld - en daarmee vaak comfortzone - worden gehaald om op een leuke manier hun steentje bij te dragen aan de maatschappij. Wij zien op de stages de directe opbrengst: meer zelfvertrouwen, een hogere betrokkenheid, veel plezier en daadwerkelijk maatschappelijk resultaat.

In het regeerakkoord wordt het MaS-budget vanaf 2015 geschrapt. Wij zien dat scholen en gemeenten hierdoor belemmerd worden om de MaS voort te zetten, ondanks dat zij dit wel graag willen. De noodzaak om te bezuinigen is ons helder. Niettemin zou het zonde zijn, na alle investeringen en goede resultaten, de MaS een stille dood te laten sterven.

Wij hopen dan ook dat het afschaffen van de MaS-verplichting niet betekent dat het Ministerie inlevert op haar inzet om te investeren in jongeren, en specifiek hun burgerparticipatie. Dat is juist extra belangrijk in deze periode waarbij scholen (zonder extra budget) zoeken naar een goede formule om MaS te continueren.