Wetsvoorstel afschaffen verplichte maatschappelijke stage

Reactie

Naam gem. Montferland (Raadslid) (R.O.F.M. Berns)
Plaats Didam
Datum 9 juni 2013

Vraag1

Wat vindt u van de voorgenomen verandering van de wettelijke verplichting tot het doen van een maatschappelijke stage in het voortgezet onderwijs naar de mogelijkheid voor scholen om de maatschappelijke stage als facultatief programmaonderdeel aan te bieden?
Vanaf het begin van de pilot Maatsch. stage ben ik er bij betrokken via het VO. Aanvankelijk was het een moeizaam proces. Jaarlijks werd het netwerk groter en konden meer leerlingen geplaatst worden op stageadressen.
Bovendien bleek in de praktijk dat veel meer leerlingen dan verwacht al op een of andere manier betrokken waren bij een vorm van Maatsch. stage. Heel positief was ook dat de leerlingen het doorgaans ook echt leuk vonden om te doen. Het werd steeds meer een vanzelfsprekendheid en organisaties gingen er ook min of meer op rekenen! Wel is het zo dat voor een aantal leerlingen geldt dat ze eerst in contact moeten komen met, alvorens ze het echt leuk gingen vinden. Vandaar dat ik pleit voor het handhaven van MaS in een verplichte vorm. Het doel waarvoor het in het leven is geroepen is er immers nog steeds, ook dat pleit voor handhaving.
Belangeloos inzetten voor een ander is in deze tijd al lang niet meer vanzelfsprekend en meer dan ooit noodzakelijk. Daarbij ervaren dat het ook nog leuk kan zijn is extra winst. Scholen zouden, indien het op vrijwillige basis moet gebeuren, kunnen kiezen om het geld aan andere zaken te besteden en dat betekent een verarming. Wel is het zo dat met de helft van de vergoeding een school ook kan uitkomen. Ook bij gemeenten kan een geringere korting toegepast worden (-15%).