Wijziging subsidieregeling DUMAVA
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Delfzijl
|
Datum
|
13 november 2023
|
Vraag1
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de voorgenomen wijzigingen in Artikel I?
Dank voor het informeren. Onze gemeente Eemsdelta heeft 2x geprobeerd de DUMAVA aan te vragen. Helaas heeft dit vooral voor veel frustratie gezorgd. Wel goed om te lezen dat er een aantal veranderingen gemaakt zijn. Of dit gaat helpen bij de aanvraag en doelmatigheid en rechtvaardigheid betwijfel ik op een aantal aanpassingen. Bij het inrichten van deze regeling zou ik op doelmatigheid en rechtvaardigheid andere keuzes maken.
Veel gemeenten zijn afgehaakt bij de aanvraag DUMAVA. Rijke gemeenten besteden dit uit aan een subsidie adviseur. Het lotingssysteem zorgt voor onrechtvaardigheid, ondoelmatigheid, frustratie, onzekerheid BC en wantrouwen naar het RVO.
Volgens mij is dat zeer onwenselijk.
Mijn advies is om de totale opgave van de verduurzamingsopgave beter in te schatten. Stuur dat aan op maatregelen met de beste investering/rendement verduurzaming (volgens mij gaat dat nu beter). En verdeel de subsidie pot eerlijker en meer doelmatig over de deelnemers. Dat zorgt voor meer zekerheid, kun je als RVO beter uitleggen en zorgt voor duidelijkheid over de BC. Het lotingssysteem zorgt juist voor vertraging en uitstel van maatregelen en is dus niet doelmatig. Wij hebben nu spijt van dat we de vloerisolatie al gerealiseerd hebben in 2023 en deze dus niet meer kunnen aanvragen. Dat konden we eind 2022 nog wel.
Vraag2
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de voorgenomen wijzigingen in Bijlage I?
1. Fijn dat u deelnemers betrekt. Een internetconsultatie op 28 december zou ik sterk afraden. De meeste mensen plannen dan hun vakantie in. Zeker gezien de 2 kerstdagen in deze week.
2. Het loot systeem is onrechtvaardig. Mijn voorstel is om meer te werken met een verdeel systeem. Bijna alle gemeenten hebben of zijn bezig met een routekaart. Daarin weet je de totale kosten van alle gemeenten voor de opgave. Verdeel het totale budget gelijk over de opgave. Nu moet je maar mazzel hebben of voldoende capaciteit en middelen om de aanvraag te doen. Dat is onrechtvaardig. Grote en rijke gemeenten kunnen dit inkopen. Kleine arme gemeente moeten dit zelf doen. Het loot systeem geeft ook vooral heel veel onduidelijkheid. Zowel naar college en raad, als de business case. Kun je een maatregel wel/niet uitvoeren maak je dan heel onzeker. Verdeel de pot beter met een duidelijk verdeelsysteem.
3. De voorwaarden van deze regeling zorgt juist voor vertraging van te nemen stappen. Onze gemeente is 2x uitgeloot, terwijl wij wel maatregelen hebben getroffen in 2023. Deze maatregelen kunnen we niet meer opnemen in de aanvraag. Onbegrijpelijke voorwaarde om alleen maatregelen op te nemen in de aanvraag die je na de aanvraag moet uitvoeren. Door de DUMAVA wachten wij nu met het uitvoeren van verdere maatregelen.