Wijziging subsidieregeling DUMAVA

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 30 november 2023

Vraag1

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de voorgenomen wijzigingen in Artikel I?
We begrijpen dat het ministerie de integrale verduurzaming wil stimuleren om sneller grotere stappen te zetten. Echter, een integrale renovatie vergt veel meer inspanning en voorbereiding. Het zorgt ons inziens eerder voor vertraging dan voor versnelling, omdat de impact veel groter is. Bovendien probeer je als gebouweigenaar in de praktijk om natuurlijke momenten te benutten, parallel met je MJOP. Door het stimuleren van een integrale aanpak kan dit vervroegde afschrijving van onderdelen betekenen, wat niet duurzaam is.
Wij pleiten daarom voor het ondersteunen van losse maatregelen, en meerdere malen per adres. Dit sluit namelijk veel beter aan bij de praktijk van verduurzamen. Je volgt namelijk een routekaart voor je pand(en), waarbij je regelmatig stappen zet en aansluit bij je MJOP. Bij een grootschalige renovatie is het uiteraard wel verstandig om direct zoveel mogelijk te doen, maar dit gebeurt misschien maar eens per 25 jaar. Het gebouw is dan vaak ook geruime tijd buiten gebruik, dus moet je ook alternatieve huisvesting organiseren.

Het aftoppen van de maximale subsidie van 2,5 naar 1,5 miljoen euro is nadelig voor grotere gebouwen. Een integrale verduurzaming (met labelsprong!) kost zo maar 10 miljoen euro, wat je als publieke organisatie moeilijk kunt ophoesten in korte tijd. Je zou kunnen overwegen om een maximumbedrag per vierkante meter te introduceren.