Wetsvoorstel macrodoelmatigheid mbo
Reactie
Naam
|
Clusius College (G.P. Oud)
|
Plaats
|
Alkmaar
|
Datum
|
19 augustus 2013
|
Vraag1
Volstaat het wetsvoorstel om te zorgen voor goede aansluiting van het mbo-onderwijs op de arbeidsmarkt en een evenwichtige spreiding van het opleidingenaanbod?
Nee, het ontbreekt aan een bruikbare definitie van het begrip doelmatigheid in deze context. In het voorstel wordt dit overgelaten aan de inspectie op basis van gegevens van het CBS.
De sectorale indeling van de arbeidsmarkt die het CBS hanteert sluit absoluut niet aan bij de werkelijkheid van het mbo en het crebo.
Dit voorstel zal veel discussie geven om te bepalen welk beroep bij welke sector/opleiding 'hoort', in de wetenschap dat er elke dag nieuwe beroepen bijkomen en verdwijnen. De ervaring leert dat nieuwe beroepen veelal ontstaan op de grensvlakken van sectoren/branches.
Het beroep is een te eng begrip, het zou beter zijn uit te gaan van clusters van beroepen. Hier zet de nieuwe kwalificatiestructuur ook op in.
Arbeidsmarktrelevantie kan prima gemeten worden door het aantal maanden tot de eerste baan na diplomering en het brutosalaris te bevragen/kennen.
Nb.
Het is een vanzelfsprekendheid dat er open toegankelijke informatie over de opleiding is. Inclusief per cohort de verdeling over de beroepen en vervolgopleidingen van de afgestudeerden.
Vraag2
Wat zijn (wetteljike) belemmeringen die onderwijsinstellingen ervaren bij samenwerking met andere instellingen, met tot doel te zorgen voor een meer doelmatig opleidingenaanbod?
Nee