Beleidsregel maximumtemperatuur diertransport

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eersel
Datum 14 december 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de beleidsregel maximumtemperatuur diertransport? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Sinds 2016 is door de agrarische sector in samenwerking met de overheid gewerkt aan een hitteprotocol voor veetransporten. Dat protocol is in de loop van de tijd ontwikkeld en is inmiddels een sectorbreed gedragen protocol. De NVWA evaluatie laat de laatste jaren een positief beeld zien van de effecten van het hitteprotocol. De aandachtpunten in de evaluatie hebben doorgaans betrekking op administratieve zaken en is er niet of zéér incidenteel sprake van aantasting van het dierenwelzijn.

Vraag2

Wat is volgens u het te verwachten effect van de beleidsregel maximumtemperatuur diertransport?
Welzijnsproblemen in veehouderijen omdat dieren niet tijdig afgeleverd kunnen worden. Daarnaast zit er organisatorsich veel structuur in de activiteiten van de Nederlandse veehouderijen welke betrouwbaar voedsel van hoge kwaliteit produceren. Deze structuur zal in de zomerperiode ernstig verstoord worden, met diverse welzijnsgevolgen, maar ook financiële gevolgen.
Daarnaast komen er veel meer pieken en dalen in de werkzaamheden, om die pieken op te vangen is onvoldoende capaciteit van NVWA en KDS beschikbaar. Dit geldt ook voor slachterijen en veetransport.
Daarnaast wordt de verschillen binnen Europa nóg groter en wordt het speelveld nog meer ongelijk.

Vraag3

Welke alternatieven zijn er volgens u?
NVWA en KDS zouden door meer flexibiliteit wél een positieve impuls kunnen geven aan het met transporteren op de koelere momenten van de dag. Met de hitteprotocollen van de diverse sectoren en het Nationaal Hitteplan van NVWA zijn voldoende stappen genomen om het dierenwelzijn ook met buitentemperaturen tot 35 graden te kunnen borgen.