Aangepaste Beleidsregel mededinging en duurzaamheid

Reactie

Naam SOMO (J Wilde)
Plaats Amsterdam
Datum 31 januari 2016

Vraag1

1. Biedt de aangepaste beleidsregel (zowel artikelen als toelichting) meer duidelijkheid en handvatten om duurzaamheidsinitiatieven binnen het mededingingskader vorm te geven en een self assessment uit te voeren? Indien u van mening bent dat de aangepaste beleidsregel minder duidelijkheid en handvatten biedt, licht toe hoe dit verbeterd zou kunnen worden.
SOMO is van mening dat de duidelijkheid te wensen overlaat en verdere verheldering nodig is. Onduidelijkheid zien wij bijvoorbeeld hier: ‘een collectieve afspraak tot verhoging van de loonbetaling tot leefbare lonen [zou] niet direct tot kartelvorming leiden’. (pagina 4 laatste voorbeeld). Wat hier met ‘niet direct’ is bedoeld, kan zijn dat het uiteindelijk juist wel als kartelvorming wordt beoordeeld. Uit de toelichting die daarna volgt valt immers op te maken dat hier geen direct voordeel voor de consument of de Nederlandse samenleving aan te tonen valt.

Verder onderschrijft SOMO de reacties van de SER en het MVO Platform en pleiten wij voor het overnemen van de voorstellen die de SER in haar reactie doet.

Vraag2

2. Zou de aangepaste beleidsregel ook moeten worden gebaseerd op artikel 6, eerste lid, Mededingingswet (kartelverbod) door gebruik te maken van de zogenoemde leer van de inherente beperkingen? Wat zijn hierbij volgens u de voor- en nadelen? Licht toe, wanneer u van mening bent dat de beleidsregel ook op artikel 6 eerste lid moet worden gebaseerd, hoe dit volgens u concreet vorm zou moeten krijgen.
Ja, dat zou moeten. Het is een gemiste kans dat dit nu niet is gebeurd. SOMO onderschrijft ook op dit punt de reacties van de SER en van het MVO Platform en wij pleiten voor het overnemen van de voorstellen die de SER in haar reactie doet.

Vraag3

3. Welke behoeften en wensen bestaan er bij u voor duidelijkheid vooraf of mededingingsbeperkende afspraken t.b.v. duurzaamheid zijn toegestaan? Bijvoorbeeld een (in)formele uitspraak vooraf door de ACM of praktische ondersteuning d.m.v. tools voor betrokken partijen. Graag hierbij aangeven hoe deze duidelijkheid vooraf vormgegeven zou moeten zijn. Benoem hierbij ook de voor- en nadelen.
SOMO onderschrijft ook op dit punt de reacties van de SER en het MVO Platform en wij pleiten voor het overnemen van de voorstellen die de SER in haar reactie doet.

Advies en ondersteuning is op dit punt vooral urgent in de processen die moeten leiden tot een IMVO-convenant. Hier leven veel vragen en is de onzekerheid over wat wel en niet kan mede oorzaak van terughoudendheid bij bedrijven en vertraging in de realisatie van dit beleid.

Vraag4

4. Welke alternatieven of mogelijkheden, naast de aanpassing van deze beleidsregel, ziet u om duurzaamheidsinitiatieven mogelijk te maken? Licht toe hoe dit concreet vorm zou moeten krijgen en benoem daarbij ook de voor- en nadelen.
SOMO onderschrijft ook op dit punt de reactie van de SER en het MVO Platform en wij pleiten voor het overnemen van de voorstellen die de SER in haar reactie doet.


• Reactie van de SER: http://www.ser.nl/nl/publicaties/adviezen/2010-2019/2016/reactie-ontwerp-beleidsregel-mededinging-duurzaamheid.aspx

• Reactie van het MVO Platform: http://mvoplatform.nl/mededingingsregels-nog-steeds-belemmering-voor-mvo