Meer ruimte voor nieuwe scholen
Reactie
Naam
|
Vincent van Gogh college, assen. (MBA R.r. VAlkema)
|
Plaats
|
Eelde
|
Datum
|
27 februari 2016
|
Vraag1
Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om die scholen op te richten waar ouders en leerlingen behoefte aan hebben?
Nee, De regeling begint aan de verkeerde kant. Er is sprake van krimp in het PO en in sommige regio's is er ook al krimp in het VO. Het voorstel komt op een verkeerd moment. Wil je de mogelijkheid om nieuwe scholen te stichten wil vergroten, moet je iets doen aan de opheffingsnorm. Effect grotere toegang. En bestaande scholen kunnen blijven bestaan.
Doel van de wet mag niet als effect hebben dat bestaande scholen van een bepaalde richting hun bestaan moeten beëindigen. Dat straks haaks op het feit dat wet meer pluriformiteit wil hebben.
Veel bijzonder scholen presteren uitstekend. Vaak boven het gemiddelde. In mijn dorp twee excellente bijzondere scholen , daar waar het openbaar onderwijs in kwaliteit achterblijft.
Er is wel eens onderzocht hoe dat kan. Het heeft te maken met betrokkenheid. De wet mag niet de oorzaak zijn dat goede scholen dichtbij mensen verdwijnen en dat zo het kind met het badwater wordt weggegooid. De wet regelt het verkeerde ding, met de verkeerde middelen in een krimpende omgeving. Onnodig.
Vraag2
Denkt u dat initiatiefnemers met de keuze tussen marktonderzoek en ouderverklaringen goed de belangstelling voor hun school kunnen aantonen?
Volgens mij is er nu ook de mogelijkheid om nieuwe scholen te stichten. Dat je moet aantonen dat de school levensvatbaar. Boven een bepaalde norm. Daarover regelt de wet nu niks. Dus als de wet iets wil gaat het daarom, en niet om en richtingen strijd Zoals begin de vorig eeuw. Belangrijkste is ntuurlijk dat er geen verdringing mag optreden en dat de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd moet zijn. Het klinkt sympathiek de nieuwe wet, maar het regelt de toegang voor nieuwe richtingen op de verkeerde wijze.
Vraag3
Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende waarborgen om te zorgen dat nieuwe scholen van goede kwaliteit zijn?
Dit aspect kan beter. De inspectie toetst de kwliteit. Er moet wel een zeker bestuurskracht zijn om de randvoorwaarden voor die kwaliteit te scheppen. DAar is meer voor nodig.
Vraag4
Komt het wetsvoorstel voldoende tegemoet aan de situatie in zowel gebieden met leerlingengroei als met leerlingendaling
Absoluut niet. In groeigebieden wel, maar in krimp regio's niet.
Vraag5
Zijn er nog overige opmerkingen die u wilt meegeven
Waarom kiest 60% can de ouders voor een bijzonder school. Vaak is de reden gelegen in de kwaliteit van het geboden onderwijs. Zoals eerder gezegd wordt dat veroorzaakt door een grotere betrokkenheid. Dat is iets wat we ons terdege moeten realiseren.
De schoolstrijd is in ons dorp nog niet over, als ik zie hoe het openbaar onderwijs wordt voorgetrokken bij nieuwbouw, de inrichting van het terrein. Kortom er is een wet, maar de overheid tont onbetrouwbaar. De nieuwe wet biedt daarvoor gen oplossing. Nee, het wordt alleen maar erger.