Meer ruimte voor nieuwe scholen
Reactie
Naam
|
Guus Kieftschool (E.S. Gomperts)
|
Plaats
|
Amstelveen
|
Datum
|
15 januari 2016
|
Vraag1
Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om die scholen op te richten waar ouders en leerlingen behoefte aan hebben?
Nee. Ik denk dat het een goed stap vooruit is. Alleen nog niet voldoende. Er is ook ruimte nodig voor kleinschalige initiatieven. De oprichtingsnorm is een ongewenste belemmering:
ZO kan het ook: (fragmenten uit een stuk geformuleerd door Lisanne Kapteyn bestuurslid Guus Kiefschool):
De minister stimuleert scholen/initiatiefgroepen om een aanvraag te doen voor bekostiging in het kader van de experimentenwet. De scholen krijgen slechts gedeeltelijke bekostiging (bijvoorbeeld geen vaste voet, wel 70 procent van de bekostiging per leerling), maar hoeven alleen te voldoen aan het B3-toezichtskader en hooguit enkele aanvullende voorwaarden. Dit maakt allerlei kleinschalige initiatieven mogelijk, omdat niet aan de stichtingsnorm voldaan hoeft te worden en er door minder regelgeving flexibeler ingesprongen kan worden op wat kinderen nodig hebben en wat de omgeving kan bieden.
kwaliteit:
De uitgebreide regelgeving is uiteraard niet voor niets ontstaan en kan alleen losgelaten worden onder voorwaarden. Op gebied van kwaliteit van onderwijs heeft de inspectie inmiddels de nodige ervaringen opgedaan met het B3-kader. Dit functioneert uitstekend in de praktijk en geeft de garantie dat een gezond leer- en leefklimaat, het leerproces van kinderen en de aansluiting met de maatschappij bewaakt wordt.
Vraag2
Denkt u dat initiatiefnemers met de keuze tussen marktonderzoek en ouderverklaringen goed de belangstelling voor hun school kunnen aantonen?
Nee, dit is dus juist de belemmerende factor. Oo initiatieven waar "slechts" 50 gezinnen serieuze belangstelling vanuit hun behoefte voor tonen, zouden (gedeeltelijke) subsidie moeten kunnen ontvangen.
De opheffingsnorm zou bij 40 leerlingen moeten liggen, wat mij betreft. Dit aantal leerlingen is net voldoende om voor iedere leerling genoeg vrienden binnen de schoolgemeenschap te hebben.
Vraag3
Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende waarborgen om te zorgen dat nieuwe scholen van goede kwaliteit zijn?
Ja, dit is voldoende gewaarborgd door het toezichtkader van de inspectie. Sektarische geloofsrichtingen die leerlingen willen indoctrineren, zou een aandachtspunt kunnen zijn. Maar ik denk dat we daar niet bang voor hoeven te zijn, omdat het kwaliteitsaspect 1.5 (1.5 dragen de leerbronnen aantoonbaar bij aan de bevordering van sociale
integratie en actief burgerschap en de kennis over en kennismaking met
de verschillende achtergronden en culturen van leeftijdgenoten) om de kwaliteit van het onderwijs voldoende moeten te beschermen tegen indoctrinatie vanuit extreme geloofsrichtingen.
Vraag4
Komt het wetsvoorstel voldoende tegemoet aan de situatie in zowel gebieden met leerlingengroei als met leerlingendaling
Als ouders kiezen voor een nieuw opgerichte school met een ander concept en daardoor een eerder opgerichte school 'leeg loopt', dan is dat een harde realiteit. Alleen is het belang dat ouders kunnen kiezen voor een onderwijsconcept waar ze met hun hart achter kunnen staan voor de kinderen en de toekomst van de maatschappij van wezenlijker belang.
Vraag5
Zijn er nog overige opmerkingen die u wilt meegeven
Dat kleinschalige democratische B3 scholen geen enkele subsidie ontvangen, vind ik uiterst onrechtvaardig en onjuist. Dit omdat zij juist door hun kleinschaligheid een duidelijke behoefte vervullen voor leerlingen die uitvallen in het reguliere onderwijs.
De huidige B3-scholen hebben vanwege de kleinschaligheid en het maatwerk vaak al een aantrekkingskracht op leerlingen die uitvallen in het regulier onderwijs en niet lijken te passen in het speciaal onderwijs en daardoor vaak helemaal thuis komen te zitten; de groep die in het rapport van de kinderombudsman beschreven is. Een behoorlijk deel van deze scholen probeert de ouderbijdrage op ca. 4000 euro per jaar te houden. Dat is voor heel wat ouders toch te veel, gedeeltelijke bekostiging zou dit op kunnen lossen.
dank voor deze ruimte om mijn mening te geven.
Bijlage