Meer ruimte voor nieuwe scholen
Reactie
Naam
|
BA Filosofie E M T Tijsse Klasen
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
27 februari 2016
|
Vraag1
Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om die scholen op te richten waar ouders en leerlingen behoefte aan hebben?
Ik denk dat met het wijzigen van de wet geen ruimte wordt geboden aan ouders. Er wordt met deze wet een behoefte gecreëerd die een gevaar is voor het onderwijs zoals dat nu bestaat. Degene die de behoefte hebben om het onderwijs om deze manier vorm te geven zijn bedrijven en mensen met veel invloed en macht. Zij willen een bepaald concept op de scholenmarkt brengen waarin docenten maar moeten zien of ze in dat concept uit de voeten kunnen. Daarnaast is de structuur van een raad van toezicht en een directeur daarin een ramp. Ze leggen je gewoon een onderwijsvisie op als docent en jij moet braaf volgen. Zo kan een docent geen goed onderwijs meer geven.
Vraag2
Denkt u dat initiatiefnemers met de keuze tussen marktonderzoek en ouderverklaringen goed de belangstelling voor hun school kunnen aantonen?
Ik denk dat het instrument marktonderzoek al genoeg zegt. Scholen zijn geen markt. Het is het marktdenken van dit neoliberale kabinet dat onze samenleving ten gronden richt. Ook hier zijn de belangen van commerciële partijen weer over vertegenwoordigd.
Ouderverklaringen kunnen dat onvoldoende omdat de meeste geen onderwijservaring hebben en zij alleen in ets belang van hun kind pleiten, wat natuurlijk ook niet vreemd is. Het zorgt echter niet voor het onderwijs in Nederland. Het zou verschrikkelijk zijn als er een consument met gaan bepalen wat er voor een product onderwijs op tafel moet komen.
Vraag3
Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende waarborgen om te zorgen dat nieuwe scholen van goede kwaliteit zijn?
Nee het tegendeel, juist het creëren van scholen die behoeften creëren zal desastreus zijn voor het onderwijs. Laten we eerst eens zorgen dat het bestaande onderwijs beter wordt. Het doel van deze wetswijziging is uiteindelijk om van scholen volledige bedrijven te maken, ieder met hun eigen merk. Dat klinkt mooi, maar kinderen zijn niet gebaat bij bedrijfsmatige beslissingen.
Wat scholen nodig hebben is veel meer invloed van docenten die weten waarover onderwijs gaat.Het zijn met name de docenten die de visie van de school moeten bepalen. Ik vrees ook voor steeds slechtere kwaliteit van bestaande scholen, want ze kunnen besluiten om plots een heel andere school te worden, waarvan je nu al ziet dat dat vaak ze niet meer weten waarvoor ze staan.
Een nog grotere ramp staat ons de wachten als de volgende stap die de VVD vast al in haar hoofd heeft wordt uitgevoerd. Namelijk:al mogen de Zweedse winstgevende scholen niet mee doen in Nederland omdat ze winst maken, de stap is klein en de VVD verdenk ik ervan om dat dan maar in de volgende kabinetsperiode voor te stellen.
Vraag5
Zijn er nog overige opmerkingen die u wilt meegeven
Het is een zeer slecht plan om de levensbeschouwelijk richting die nu in de wet wordt gevraagd van scholen op te heffen. De wet zit helemaal net op slot , alleen in de ideologie van de VVD. Dit is partijpolitiek, dit is niet in het belang van het land. Alles wordt markt en dat zorgt voor nog mer normvervaging. Mensen zijn er juist bij gebaat als een kind leert in ene omgeving waarin duidelijk is waar een school voor staat. Met een school op te richten om dat Apple dat fijn vind, omdat er dan een iPad kan worden verkocht, is niet in het belang van het kind, de ouders maar ook niet voor onze samenleving. Een computer leren gebruiken is handig maar inhoudelijk zal en leerling zijn hersens moeten blijven gebruiken, als consument gaat het alleen om behoeften en geen plichten van een leerling.