Meer ruimte voor nieuwe scholen
Reactie
Naam
|
Gemeente Utrechtse Heuvelrug (R.G. Rutten)
|
Plaats
|
Doorn
|
Datum
|
9 februari 2016
|
Vraag1
Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om die scholen op te richten waar ouders en leerlingen behoefte aan hebben?
Het stichten van een nieuwe school blijft lastig (en terecht), maar het wordt iets minder lastig dan het was. Positief is dat een nieuwe school niet meer noodzakelijkerwijs aan de al bestaande typen moet voldoen.
Vraag2
Denkt u dat initiatiefnemers met de keuze tussen marktonderzoek en ouderverklaringen goed de belangstelling voor hun school kunnen aantonen?
Ik heb daar mijn twijfels over. Aan de ene kant omdat de ouderverklaringen doorgaans twee of drie jaar vóór het daadwerkelijke begin van de nieuwe school komen en dan hun waarde al goeddeels hebben verloren; aan de andere kant omdat ik denk dat ene prognose toch wat meer 'stevigheid' heeft dan verklaringen.
Vraag3
Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende waarborgen om te zorgen dat nieuwe scholen van goede kwaliteit zijn?
Zoals het nu in het voorstel staat wel. Daar kunnen we alleen maar gelukkig mee zijn, dat er vanaf het begin al op de kwaliteit wordt gelet.
Vraag4
Komt het wetsvoorstel voldoende tegemoet aan de situatie in zowel gebieden met leerlingengroei als met leerlingendaling
Zolang een prognose (bevolkingstechnische ontwikkelingen) ook onderdeel uitmaakt van de belangstellingsregistratie wel.
Vraag5
Zijn er nog overige opmerkingen die u wilt meegeven
Het risico bestaat dat er versnippering ontstaat: nieuwe scholen pakken hun deel van de markt af van bestaande scholen, waardoor in het algemeen de schoolgrootte zal dalen. Ik zie dat als een serieus risico.