Meer ruimte voor nieuwe scholen

Reactie

Naam Vrijeschool Kairos (initiatiefnemer N A Vink)
Plaats Amsterdam
Datum 25 februari 2016

Vraag1

Denkt u dat de voorgenomen wijzigingen voldoende ruimte bieden om die scholen op te richten waar ouders en leerlingen behoefte aan hebben?
Dit hangt in grote mate af van de manier waarop de inspectie gaat kijken naar de initiatieven. Het is belangrijk goed te kijken naar de manier waarop ook vernieuwend onderwijs een kans zou krijgen, dus een open blik van de inspectie is een voorwaarde.

Vraag2

Denkt u dat initiatiefnemers met de keuze tussen marktonderzoek en ouderverklaringen goed de belangstelling voor hun school kunnen aantonen?
Marktonderzoek vind ik geen goed middel. In ons geval is gebleken dat juist een specifieke groep ouders geinteresseerd is in onze vorm van onderwijs. Deze groep is groot genoeg om een basisschool te vullen (misschien inmiddels zelfs wel 2), maar in een marktonderzoek over de gehele populatie van ons stadsdeel of onze stad, wordt dit niet duidelijk. Het is een te 'grof' middel om belangstelling voor een vorm van onderwijs te laten zien, die door een minderheid in een bepaald gebied gewenst is. En dat zijn juist de groepen die deze wetswijziging het hardst nodig hebben: specifieke (innovatieve) onderwijsvormen of levensbeschouwingen.
Ouderverklaringen vind ik wel een goede manier. Mijn advies zou zijn om ouderverklaringen vanaf jonge leeftijd (bv 1 jaar oud) mee te laten wegen. Het kost immers een paar jaar om een initiatief op te zetten, bekendheid te geven (en evt uitleg over het concept), interesse te peilen en dan een aanvraag te doen voor het plan van scholen. Dan nog eens 1.5 jaar procedure voor de school zou kunnen starten. Tegen die tijd zijn de kinderen van 4 op de lijst inmiddels al 6 of 7 jaar en zitten ze al ergens anders op school. Je hebt als initiatiefgroep dus juist ook heel jonge kinderen nodig!
Daarnaast is het handig om de jonge kinderen te zien op een lijst ivm de prognose voor de toekomst van de school.

Vraag3

Biedt de voorgestelde wetswijziging voldoende waarborgen om te zorgen dat nieuwe scholen van goede kwaliteit zijn?
Ik denk dat het belangrijk is dat de inspectie 'nieuwe stijl' op een open manier kijkt naar de kwaliteiten van een initiatief / concept. Zodat ook nieuwe concepten een kans krijgen om zich te bewijzen. Goede controle kan zijn om enkele jaren terug te komen en goed te observeren. Daarnaast moet de kans geboden worden aan directie of bestuur om uitleg te geven over de pedagogie.

Vraag4

Komt het wetsvoorstel voldoende tegemoet aan de situatie in zowel gebieden met leerlingengroei als met leerlingendaling
Daar heb ik onvoldoende verstand van.

Vraag5

Zijn er nog overige opmerkingen die u wilt meegeven
- Vraag: wordt er ook gekeken naar de verwijsafstand tussen hoofd- en nevenvestiging/dependance/dislocatie?
- Hoe kan een initatitiefgroep in een gesprek een groot schoolbestuur overtuigen om ruimte te maken voor een nieuwe school in een RPO, als dat schoolbestuur 9liever) geen ruimte wil maken voor concurrentie?

Bijlage