Wijziging Besluit bouwwerken leefomgeving, aanscherping en uitbreiding van de milieuprestatie-eis

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 21 februari 2024

Vraag1

Met deze consultatie wordt een ieder uitgenodigd een reactie te geven op het voorliggende wijzigingsvoorstel. De reacties zullen worden betrokken bij de nadere uitwerking van het wijzigingsvoorstel. U wordt geadviseerd om tevens de informatieve notitie te gebruiken voor een nadere inhoudelijke toelichting bij het wijzigingsvoorstel. U wordt uitgenodigd om in uw reactie op de wijziging in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) ook alvast te reageren op de voorziene wijziging van de Omgevingsregeling (Or). Uw reactie zal worden meegenomen in de wijziging van de Or, die op 19 februari in internetconsultatie gaat. 
Ik sluit mij volledig aan bij de inhoudelijke reactie van de Gideonsbende zoals hier gepubliceerd: https://www.gideonstribe.nl/verhalen/internetconsultatie-aanscherping-milieuprestatie-gebouwen
Daarbij de aanvulling of het accent dat de aanscherping in combinatie met de uitbreiding van de set naar A2, een grote impact gaat hebben op de producten die gaan worden toegepast komende jaren en dus waarop producten en leveranciers gaan investeren. De huidige A2 set met weging zal de investeringen in houtbouw en biobased producten schaden en mogelijk zelfs teniet doen, terwijl we met zijn alleen de CO2 uitstoot op korte termijn naar beneden willen hebben.
Neem daarom voor uitbreiding van de set (13+6) een langere tijd en laat dit het huidige nederlandse beleid ondersteunen en/of sluit aan de op de rest van Europa, zodat een Europese productenmarkt wordt gecreëerd.
Een overgang naar de A2 set op korte termijn vergroot het risico op vertragingen, tekorten en prijsstijgingen, doordat materialen drastisch anders scoren,:
- (sloop- nieuwbouw)plannen die er al liggen en alleen nog vergund hoeven te worden moeten worden herzien (vertraging),
- (woningbouw) fabrieken moeten worden omgegooid (bijv. houten flexwoningen),
- van de materialen die heel goed scoren zal een tekort ontstaan en zullen de prijzen stijgen.
Dit is tegenstrijdig met de inspanningen van de regering afgelopen jaren om de woningbouw te versnellen en te investeren in ketens voor biobased bouwen, houtbouw en flexwoningen.
Heroverweeg deze drastische overgang naar een stelsel waarvan de negatieve impact onvoldoende onderzocht en meegewogen is.