Wijziging Besluit bouwwerken leefomgeving, aanscherping en uitbreiding van de milieuprestatie-eis

Reactie

Naam RDGA (ir. R.J. Keesmaat)
Plaats Eerbeek
Datum 21 februari 2024

Vraag1

Met deze consultatie wordt een ieder uitgenodigd een reactie te geven op het voorliggende wijzigingsvoorstel. De reacties zullen worden betrokken bij de nadere uitwerking van het wijzigingsvoorstel. U wordt geadviseerd om tevens de informatieve notitie te gebruiken voor een nadere inhoudelijke toelichting bij het wijzigingsvoorstel. U wordt uitgenodigd om in uw reactie op de wijziging in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) ook alvast te reageren op de voorziene wijziging van de Omgevingsregeling (Or). Uw reactie zal worden meegenomen in de wijziging van de Or, die op 19 februari in internetconsultatie gaat. 
Sluit aan als Nederland bij de Europese koers en neem voorlopig alleen de verplichte milieu-effectcategorieën vanuit de EN-15804:A2 mee in het bepalen van de MPG.
Zorg ondertussen voor gedegen wetenschappelijke onderbouwing voor de additionele milieu-impactcategorieën, zodat we deze op termijn verplicht kunnen stellen, zoals de EU ook voornemens is.

Drie argumenten waarom wij pleiten voor het invoeren van de 13 milieu-impactcategorieën uit de A2-set die Europa verplicht stelt:
1.? ?De onbetrouwbaarheid van MKI- en MPG-prestaties neemt bij toevoeging van de 6 additionele (niet-verplichte) impactcategorieën toe doordat de onderliggende normen nog in ontwikkeling zijn en er onvoldoende betrouwbare data beschikbaar is over deze onderwerpen.
2.? ?Waar de overheid met de GWPa-eis nog wil afwachten op Europa, wil zij met 'de nieuwe MPG/MKI' ineens vooruit gaan lopen. Die moed juichen we toe, maar het gevolg zal contraproductief zijn. Dat kunnen we nu aan de voorkant nog voorkomen.
3.? ?Biobased materialen scoren met de voorgestelde nieuwe bepalingsmethode aanmerkelijk slechter en dat is strijdig met de Nederlandse ambitie om biobased bouwen te versnellen.
Zie ook voor onderbouwing: https://www.gideonstribe.nl/verhalen/internetconsultatie-aanscherping-milieuprestatie-gebouwen