Wijziging Besluit bouwwerken leefomgeving, aanscherping en uitbreiding van de milieuprestatie-eis
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Eindhoven
|
Datum
|
21 februari 2024
|
Vraag1
Met deze consultatie wordt een ieder uitgenodigd een reactie te geven op het voorliggende wijzigingsvoorstel. De reacties zullen worden betrokken bij de nadere uitwerking van het wijzigingsvoorstel. U wordt geadviseerd om tevens de informatieve notitie te gebruiken voor een nadere inhoudelijke toelichting bij het wijzigingsvoorstel. U wordt uitgenodigd om in uw reactie op de wijziging in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) ook alvast te reageren op de voorziene wijziging van de Omgevingsregeling (Or). Uw reactie zal worden meegenomen in de wijziging van de Or, die op 19 februari in internetconsultatie gaat.
Dat gebeurde ons bij het bestuderen van de overgang naar de zogenoemde A2-set. Een verbouwereerde blik bleef achter toen we inzagen dat het voorstel van BZK leidt tot een (nog) slechtere MKI/MPG-score voor hout en biobased bouwmaterialen. "Zie je wel, biobased is helemaal niet zo goed als men zegt" zou zomaar een primaire reactie kunnen zijn.
?????? ???? ???? ????????
We maken binnen de EU de stap van EN15804:A1 naar EN15804:A2. Beter bekend als de overgang van de A1 naar de A2-set. Deze weegset ligt aan de basis voor een uiteindelijke MKI/MPG-score en heeft dus een behoorlijke impact op deze 1-punts-score. Dit was een weegset van 11 milieu-effectcategorieën (A1) en zijn er met de A2-set straks 19. Althans, het zijn vanuit de EU 13 verplichte categorieën en 6 additioneel. Nederland kiest ervoor om alle 19 categorieën verplicht te stellen (dus de 6 additionele categorieën wegen mee in je 1-punts-score). En laten nou precies de additionele categorieën een significante (negatieve) bijdrage hebben op hout en biobased materialen. En is dat terecht? Nee, zeg ik.
??????????????????????????
Ja, het is goed dat we als de wiedeweerga de milieuprestatie-eis gaan aanscherpen. Het is eerlijk gezegd nog niet genoeg om de klimaatdoelen te halen, maar wel een stap in de juiste richting. En we zijn zelf ook een beetje verrast dat dit uit onze mond komt, maar: Koploperschap is niet altijd verstandig.
Wij stellen dus voor om als Nederland aan te sluiten bij de Europese koers en voorlopig alleen de verplichte milieu-effectcategorieën vanuit de EN-15804:A2 mee nemen in het bepalen van de 1-punts-score (MKI/MPG).
Zorg ondertussen voor gedegen wetenschappelijke onderbouwing voor de additionele milieu-impactcategorieën, zodat we deze op termijn verplicht kunnen stellen, zoals de EU ook voornemens is.