Wijziging Besluit bouwwerken leefomgeving, aanscherping en uitbreiding van de milieuprestatie-eis

Reactie

Naam Arcadis (Sustainability lead Arcadis A.M. Hekma)
Plaats Utrecht
Datum 22 februari 2024

Vraag1

Met deze consultatie wordt een ieder uitgenodigd een reactie te geven op het voorliggende wijzigingsvoorstel. De reacties zullen worden betrokken bij de nadere uitwerking van het wijzigingsvoorstel. U wordt geadviseerd om tevens de informatieve notitie te gebruiken voor een nadere inhoudelijke toelichting bij het wijzigingsvoorstel. U wordt uitgenodigd om in uw reactie op de wijziging in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) ook alvast te reageren op de voorziene wijziging van de Omgevingsregeling (Or). Uw reactie zal worden meegenomen in de wijziging van de Or, die op 19 februari in internetconsultatie gaat. 
Beste,

Graag sluit mij in deze consultatie aan bij de reactie van de gideonsbende m.b.t. het gebruiken van enkel de verplichte milieueffectcategorieën vanuit de EN-15804:A2.

In aanvulling op de door hen beschreven problematiek met deze overgang heb ik nog andere zorgen over deze methodiek. De huidige methodiek, net als de vorige methodiek, is een boekhoudkundige sturingsinstrument voor een natuurlijk probleem. Tijd is een kritieke factor bij dit probleem, hoe langer we doorgaan met onze traditionele werkwijze hoe groter het probleem wordt. Materialen met een hoog GWP in de eerste fases van de levenscyclus kunnen goed uit de bus komen met dit boekhoudkundige trucje terwijl het de planeet nú verder in problemen brengt. Wil dit instrument dus helpen bij het sturen naar een duurzame levenswijze van de mens op deze planeet moet er een parallelle eis komen voor het sturen op de vroegtijdig vrijkomende CO2eq. Met het ontwikkelen van deze parallelle eis is er complementariteit om én voor het acute probleem én voor toekomstige uitdagingen een goed sturingsmechanisme te hebben. Ik hoop dat u niet met het voorstel doorgaat dat er nu ligt omdat dit onze transitie naar een duurzame wereld enkel gaat vertragen. Wat wel goed is, is de verdere aanscherping van de eis!

Met vriendelijke groeten,
André Hekma