Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring
Reactie
Naam | Sannie Verweij Advies (ir S Verweij) |
---|---|
Plaats | Delft |
Datum | 21 november 2019 |
Vraag1
Het doel van deze consultatie is tweeledig:1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Opmerking/vraag 1: In het wetsvoorstel zelfstandige verklaring wordt gesproken over de duur van een jaar.
In mijn werkveld (bouw en vastgoed) duren projecten vaak langer dan een jaar. Deze wijze van formuleren kan dus betekenen dat ik als ingehuurde projectmanager na een jaar wordt vervangen. Dit komt niet ten goede aan het werk dat gedaan moet worden.
Opmerking/ vraag 2: Als je als interimmer langdurig voor een project werkt, dan wordt het ineens logisch dat je namens je opdrachtgever ook congressen en bijeenkomsten bijwoont, dit zijn bijeenkomsten die je ook kan kwalificeren als opleidingskosten. Maar door de verwijzing in de wet zelfstandige verklaring (artikel 2, lid 2c.) naar de wet minimumbeloning artikel 7 lid 1 tot met 7, mag dit niet meegenomen worden.
Opmerking vraag 3: In wetvoorstel MInimumbeloning wordt in artikel 7, lid 5 h en i. vastgesteld dat ik een bedrijfsmiddel, of een dienst die ik in eerste instantie voor een specifieke op dracht heb aangeschaft/ ontwikkeld, daarna niet meer voor een andere opdrachtgever mag inzetten. Dat is toch juist blijk van mijn ondernemerschap? De 1ste opdracht en de inkomsten daaruit, rechtvaardigen voor mij de aanschaf van een bedrijfsmiddel, of de investeringen in de ontwikkeling van een dienst. En het is mijn ondernemerschap dat ik die instrumenten daarna opnieuw kan inzetten voor nieuwe opdrachtgevers.
Opmerking vraag 4: Minimum beloning gaat over minimaal 16 uur. Daar kan je toch geen AOV verzekering kan betalen? En ook niet van reserveren voor als je geen vervolgopdracht zou hebben.
De aanname dat je van de 40 urige werkweek 67% declarabel kan werken, hangt heel erg af van wat voor werk je doet. Door het bedrag van 16 euro te noemen, wordt de vrijheid van de ondernemer ingeperkt om een hoger loon te vragen, als de opdracht korter duurt en minder zekerheid geeft op vervolgopdrachten.
Opmerking/vraag 5: Wetvoorstel zelfstandige verklaring gaat vooral voor vanaf uurtarief 75 Euro. Wat gebeurt er met iedereen tussen 16 en 75 euro?
Opmerking/vraag 6: Wetvoorstel zelfstandige verklaring gaat vooral voor vanaf uurtarief 75 Euro. Maar soms weet je vooraf een opdracht niet wat het uurtarief gaat zijn: je maakt een uren inschatting en op basis daarvan een offerte voor een totaal prijs met een beloofd resultaat na afronding van de opdracht. Als het dan tegenvalt in uren (voor mijn ondernemersrisico) dan valt het uurtarief ineens veel lager uit. Hoe ga je daarmee om in deze wetgeving?