Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring
Reactie
Naam | Drs. F Lengers |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 28 november 2019 |
Vraag1
Het doel van deze consultatie is tweeledig:1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Als zelfstandig werkend huisarts maak ik bezwaar tegen dit wetsvoorstel. Ik voorzie grote problemen als de wet op deze manier ook voor huisartsen geldt. Als waarnemend huisarts wil ik zoveel mogelijk continuïteit kunnen waarborgen voor de patiënten in de praktijken waar ik een vaste dag werk voor langere tijd. Deze patiënten zijn er niet bij gebaat als ik na een jaar moet vertrekken vanwege deze nieuwe wet. Door deze nieuwe wet word ik genoodzaakt om de dagwaarnemingen in verschillende praktijken te doen en ieder jaar weer in een andere praktijk te werken. Een onnodig hinderlijk wetsvoorstel als het om onze branche gaat.
Tegelijk is het juist in een sector waar de tekorten zo enorm zijn, is het noodzakelijk dat huisartsen flexibel inzetbaar zijn. Ik doe verschillende losse avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW-diensten) per maand. Deze diensten ga en kan ik niet meer opvullen als ik niet zelfstandig kan blijven werken. Aangezien er een schreeuwend tekort is aan huisartsen voor het doen van deze ANW-diensten, denk ik zo toch wel een zeer belangrijke bijdrage te leveren aan de continuïteit van huisartsenzorg.
Kort geschetst voorzie ik een aantal grote problemen voor onze sector wanneer dit wetsvoorstel doorgang vindt:
- Waarnemend huisarts zijn genoodzaakt telkens van opdrachtgever te wisselen. Dit komt de continuïteit van patiëntenzorg niet ten goede ("iedere keer als ik hier ben zie ik wéér een andere huisarts").
- Praktijkhouders, die het al moeilijk hebben om waarnemers te vinden, zullen hun vakantiewaarneming, zwangerschapsverlof
etc. niet meer kunnen dekken.
- Andere waarnemend huisartsen kiezen voor een of meerdere loondienstconstructies, waardoor het fiscaal onvoordelig wordt om daarnaast losse waarnemingen te doen, dus er blijven nog minder waarnemend huisartsen over die de ANW-diensten kunnen overnemen van praktijkhouders, terwijl hier nu al een nijpend tekort aan is.
- Een deel van de waarnemend huisartsen (11% bleek uit een recente peiling) zal wars van de toenemende regelgeving besluiten een ander vak te gaan beoefenen.
Dit wetsvoorstel is echt funest voor de continuïteit en garantie van goede huisartsenzorg. Daarom wil ik u verzoeken zelfstandig huisartsen uit te sluiten van dit wetsvoorstel.