Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam RHJ Scholten
Plaats Hengelo
Datum 24 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Ik werk als Software Ontwikkelaar en ZZPer voor organisaties die veel extern personeel inhuren, zowel van detacheerders, als ZZPers. In deze hoedanigheid heb ik grote moeite met de beperking van een jaar en het onderscheid regulier/niet regulier werk:

1. Opdrachten in de IT duren zelden korter dan een jaar.
Vanwege de complexiteit van software en het domein geldt er altijd een inwerktijd van enkele maanden tot een half jaar. Opdrachtgevers gaan geen ZZPers meer inhuren als deze vervolgens verplicht na een jaar weer moeten vertrekken.

2. Werkzaamheden zijn heel vaak regulier.
Opdrachtgevers huren mensen in om meer capaciteit te hebben voor een bepaald project of om fluctuaties in het werk op te vangen. Het komt zelden voor dat extern personeel alleen voor hun expertise wordt ingehuurd.

3. Het verzwakt de concurrentiepositie van ZZPers tov detacheerders.
Mijn ervaring is dat opdrachtgevers nu al bang zijn voor naheffing en/of boete en daarom liever personeel inhuren met een vast dienstband bij een detacheerder. Ook als de ZZPer een lager uurtarief hanteert en betere kwalificaties heeft. Dat geldt al onder de huidige wetgeving, en gaat helemaal gelden onder de nieuwe wetgeving. Ik heb zelf concreet ervaren dat mijn opdrachtgever hierom voorrang geeft aan iemand van een detacheerder, hoewel ik betere kwalificaties heb. Waarom mag je via een detacheerder wel meerjarig regulier werk uitvoeren, maar niet als ZZPer?

4. Ik ben bewust ZZPer en wil geen dienstverband. Mijn tarief is hoog genoeg om alle risico's af te dekken en alsnog ruim voldoende over te houden. Bovendien vind ik het leuk en interessant om afwisselende opdrachten te doen bij verschillende organisaties. Dat kan via een detacheerder, mamar die bieden mij weinig meerwaarde, het werk is precies hetzelfde, en de beloning een stuk minder.

Samenvattend denk ik dat het huidige voorstel erg nadelig uit gaat pakken voor een grote groep ZZPers die, net als ik, langdurige opdrachten doen, een relatief hoog tarief hanteren en niet perse niet regulier werk uitvoeren.

Beter zou het zijn om boven de 75 euro geen enkele beperking op te leggen. Zowel opdrachtgevers als ZZPers kiezen hier bewust voor en de zelfstandige heeft voldoende middelen om risico's af te dekken. Deze wetgeving werkt daarin erg verstorend en maakt het leven van de opdractgever en ZZPer onnodig moeilijk. Voor lagere tarieven zijn de voorstellen prima, en liggen de verhoudingen anders.