Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam Melissa van Amerongen Redactie en Onderzoek (Dr. M van Amerongen)
Plaats Rotterdam
Datum 25 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
- Ik onderschrijf het doel om schijnzelfstandigheid en uitbuiting tegen te gaan. Maar deze wet gaat daar denk ik minimaal aan bijdragen.
- Voor mij is niet duidelijk hoeveel declarabele uren je volgens de overheid jaarlijks moet maken om als echte ondernemer gezien te worden en hoeveel uur je als investering mag zien of ontwikkeling. Dat lijkt me nogal belangrijk, omdat je anders makkelijk met je tarief kunt spelen (minder uren declareren voor een hogere prijs). Ik denk dat ik zo'n 50% van mijn uren declareer, ik werk 1400 uur per jaar in de onderneming. Als je hier geen afspraken over maakt, wordt het tarief een papieren werkelijkheid die ondernemers alleen maar heel veel tijd kost en weinig oplevert.
- Bezwaar tegen het impliciete idee in deze wet dat je alleen een echte ondernemer bent als je niet langer dan een jaar voor eenzelfde opdrachtgever werkt. Je mag toch aan klantenbinding doen? Vaste klanten zorgen juist voor een stabiele omzet en een goede ondernemer investeert daar juist in.
- Ik denk dat je ondernemerschap beter kunt afmeten aan het aantal opdrachtgevers dat je hebt. Misschien moet de limiet daarvoor meer omhoog, bijv. naar 7 per jaar minimaal, met een maximum van 60% inkomen uit een enkele opdrachtgever. Daarmee pak je schijnzelfstandigheid denk ik beter aan.