Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam drs. N.M. Ruiter
Plaats Rotterdam
Datum 21 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Voordat ik inhoudelijk op de wet wil ingaan, wil ik in het geval van de huisartsenzorg een algemeen punt maken, dat in de verdere uitwerking wel degelijk in ogenschouw moet worden genomen. Er is een tekort aan huisartsen en dat zal alleen maar toenemen in de toekomst. Praktijkhouders moeten gaten zien te vullen, en dat is op het moment alleen mogelijk met de inzet van (duur)waarnemers. De gemeentes/overheid/zorgverzekering voorzien in te weinig middelen zoals geschikte huisvesting, lastenverlichting en financiering om het huisartsenvak aantrekkelijk te houden. Aan de 'verplichting' dat iedere burger bij een huisarts moet staan ingeschreven kan allang niet meer worden voldaan, laat staan dat de burger zich kan inschrijven in het postcodegebied waar hij werkt. Het stukje continuiteit wat zo'n groot goed is in het huisartsenvak staat al jarenlang op de toch, en een groot doch onzeker fundament vormt de grote groep waarnemend huisartsen, die het stelsel nog enigszins continu laten zijn.

De wet DBA brengt dit fundament ernstig in gevaar, waarbij ik graag de volgende inhoudelijke punten wil aanvoeren.

Als huisarts ben ik tegen een verplichte offerte. Dit brengt mij extra administratieve last die ten koste zal gaan van de tijd die ik heb voor patiëntenzorg. Het spreekt voor zich dat het doel van deze wet, namelijk het beschermen van het minimum inkomen, niet van toepassing is voor huisartsen. Deze wet dient daarmee geen enkel doel. Deze wet staat haaks op het initiatief om de zorg te ontregelen.

Als huisarts ben ik tegen de wet op de Zelfstandigenverklaring. Het dwingt de waarnemend huisarts om het uurtarief te verhogen om de administratieve rompslomp te beperken en om minder risico te lopen of loonheffingen. Het draagt niet bij aan het terugdringen of voorkomen van schijnconstructies. De arbeidsrelatie van de waarnemend huisarts onderscheidt zich op verschillende manieren. Zo stuurt een waarnemend huisarts anders medewerkers aan (doktersassistente), dit is ook vastgelegd in de Wkkgz.