Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam Factor87 (AJC Floor)
Plaats Hilversum
Datum 20 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Dit wetsvoorstel is geschikt voor bv. schilders, hoveniers, tesktschrijvers: mensen die alles op basis van uurtje-factuurtje factureren. Het is ronduit schadelijk voor ZZP'ers die een deel van hun tijd besteden aanbv het maken van software, en die vervolgens verkopen op licentiebasis.

Voorbeeld: stel, ik maak software waarmee bedrijven gegevens kunnen beheren. Ik reken daarvoor een abonnementsprijs, of ik reken een fixed fee. In dat bedrag zijn ook alle ontwikkelingskosten meegerekend, maar de tijd die ik per klant besteed is de ene keer 30 minuten, de andere keer 4 uur. Het abonnementsgeld dat ik reken is echter veel hoger omdat ik er ook alle ontwikkeling mee moet dekken. Dat is onmogelijk te vertalen in een offerte op basis van bestede uren.

Ander voorbeeld: stel, ik maak maatwerk software voor bedrijven. Dit doe ik op basis van allerlei stukjes software die ik in de afgelopen jaren heb ontwikkeld en op de plank heb liggen. Op bepaalde gebieden kan daarmee (bv) ik in 16 uur tijd iets opleveren waar andere partijen 2 weken voor nodig hebben. Ik stuur daarom geen offertes met uurprijs maar met een fixed price. Dat vaste bedrag is concurrerend ten opzichte van die andere partijen, maar het daadwerkelijke uurtarief kan voor mij alsnog erg hoog zijn. Zo verdien ik aan de software die ik in het verleden heb gemaakt. Het zou mijn concurrentiepositie ernstig schaden wanneer een opdrachtgever leest dat ik (omgerekend) 250 euro per uur verdien terwijl andere partijen 80 euro per uur rekenen. Dat geeft de opdrachtgever alle aanleiding om het tarief omlaag te onderhandelen terwijl mijn fixed price op zich erg concurrerend is. Hiermee wordt ik als ZZP'er financieel ernstig benadeeld.

Ik onderschrijf de noodzaak om de positie van ZZP'ers aan de onderkant van de markt te versterken. Maar deze oplossing gaat volstrekt voorbij aan de grote verscheidenheid aan businessmodellen die er in de praktijk worden gehanteerd, maakt het hanteren van abonnementsmodellen onmogelijk en legt een bom onder de onderhandelingspositie van ZZP'ers die nu wél goed verdienen via fixed price offertes.