Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring
Reactie
Naam | Hondema Consultancy Arbeid & Organisatie (E Hondema) |
---|---|
Plaats | Sneek |
Datum | 22 november 2019 |
Vraag1
Het doel van deze consultatie is tweeledig:1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Er is zowel aan opdrachtgeverszijde als bij zzp'ers veel behoefte aan duidelijkheid. Dat gaan deze 2 maatregelen (min. tarief / zelfs.verklaring) niet opleveren. Natuurlijk, uitbuiting aan de onderzijde moet je aanpakken, en zelfstandigen die in de hoge tarieven zitten daarvan kun je besluiten die met rust te laten (al mist de beperking tot max. een jaar iedere vorm van realiteit, dat zal echt anders moeten).
Het gros van de hardwerkende ondernemers zit echter in de middentarieven, mensen waar Nederland in grote mate afhankelijk van is. Ik kom ze dagelijks tegen in de praktijk en sta hen en opdrachtgevers bij de zaakjes zo goed als mogelijk voor elkaar te hebben.
Nu lijkt een recente publicatie van de UvA in opdracht van het Min.SZW uit te wijzen, dat het wederzijds expliciet uitsluiten van een loondienstverband in de huidige rechtspraak opdrachtgever en zzp'er redelijk vrijwaart van naheffingen achteraf. Dat zou mooi zijn; sluit met elkaar een goedgekeurde Modelovereenkomst en je krijgt geen last met de Belastingdienst, laat staan de rechter. Maar waar ligt dan de grens, moet er "überhaupt een grens zijn? Mag een timmerman met een tarief van zeg €35,- / uur jarenlang fulltime achtereen bij dezelfde opdrachtgever werken? Uit vrije wil wel te verstaan, want die opdrachtgever krijgt, ook al zou hij het vreselijk graag willen, zo iemand met geen 10 paarden in een loondienstverband. Het zijn mensen die bewust kiezen voor dit bestaan, hebben hun zaakjes over het algemeen goed voor elkaar, ondernemer op en top.
Voor deze mensen, de grote eerlijke meerderheid, biedt dit wetsvoorstel absoluut niet datgene wat ze willen: duidelijkheid, en niet angstig achterom hoeven kijken, met vragen van zichzelf en opdrachtgever over hoe lang, hoe veel, wat wel en wat mag niet? Continu vrezend voor het zwaard van Damocles, die ene kleine kans om "gepakt" te worden en de grilligheid van beoordeling door de handhavende instanties. Maak een keuze overheid: laat deze mensen met rust, óf maak dermate duidelijke voorwaarden ter beoordeling van zelfstandigheid dat die een drempel vormen voor de grote grijze massa hardwerkende mensen die zich nu ondernemer mogen noemen.