Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring
Reactie
Naam | waarneemservice (drs. HA Kruizinga) |
---|---|
Plaats | Heerenveen |
Datum | 23 november 2019 |
Vraag1
Het doel van deze consultatie is tweeledig:1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
“Als huisarts ben ik tegen een verplichte offerte. Dit brengt mij extra administratieve last die ten koste zal gaan van de tijd die ik heb voor patiëntenzorg. Het spreekt voor zich dat het doel van deze wet, namelijk het beschermen van het minimum inkomen, niet van toepassing is voor huisartsen. Deze wet dient daarmee geen enkel doel. Deze wet staat haaks op het initiatief om de zorg te ontregelen.
Als huisarts ben ik tegen de wet op de Zelfstandigenverklaring. Het dwingt de waarnemend huisarts om het uurtarief te verhogen om de administratieve rompslomp te beperken en om minder risico te lopen of loonheffingen. Het draagt niet bij aan het terugdringen of voorkomen van schijnconstructies. De arbeidsrelatie van de waarnemend huisarts onderscheidt zich op verschillende manieren. Zo stuurt een waarnemend huisarts anders medewerkers aan (doktersassistente), dit is ook vastgelegd in de Wkkgz.
De waarnemend huisarts valt in gedurende de vakantieperiodes, griepepidemie, zwangerschapsverlof, ziekte etc. Kortom, werken in de zorg vraagt om maatwerk als het gaat om de beoordeling van de arbeidsrelatie. De eerstelijnsgeneeskunde kan niet functioneren zonder zelfstandige huisartsen. “
Ondanks een berg aan de huidige administratie viel ik ongeveer 30 keer per jaar in voor ziekte en uitval van huisartsen. Steeds weer andere praktijken die onverwacht acuut zonder huisarts zaten.
De afgelopen 4 jaren is door de toegenomen hoeveelheid administratie het niet meer lonend om enkele dagen in te vallen in geval van nood. Mijn tarief is altijd erg sociaal geweest 54,50 euro per uur. Sinds twee jaar zit ik nu op 60 euro per uur. Het aantal invallen is gezakt naar 12 per jaar en dan wat langere perioden. Gezien de rompslomp zijn daagse invallen niet vol te houden. De onzekerheden nemen toe gezien de regeldruk door de overheid.
Gaat deze wet door dan is het niet meer zinvol door te werken op de huidige flexibele manier.
Ik moet de aanpak veranderen. Ik zal dan boven het drempelbedrag van 75 per uur gaan zitten. Dan wel een berg aan onmogelijke administratie doorworstelen. Anders weet mijn opdrachtgever, de zieke huisarts, niet zeker hoe het zit met kosten.
Het is jammer voor alle huisartsen die ziek worden of anderszins uitvallen maar dan kan ik de acute inspring waarneemhulp niet meer waarmaken.
H.A.Kruizinga, www.waarneemservice.nl ,waarnemend huisarts Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, NOP polder.