Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam Beeldrijk (G. van Vulpen)
Plaats Arnhem
Datum 19 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Beide onderdelen van de voorgestelden wetgeving wekken op zijn zachts gezegd vraagtekens op.

Minimumtarief
De administratieve verplichtingen die aan het minimumtarief zijn gekoppeld zijn veels te zwaar en lijken in een droomwereld buiten de dagelijkse praktijk verzonnen te zijn. En dat niet alleen, de controle door het ministerie van SZW lijkt ons niet aan te sluiten bij de wereld van ZZP-ers die voor kleinere opdrachtgevers en particulieren werken. Het ministerie is in staat grotere ondernemingen te controleren met betrekking tot de uitvoering van WML en CAO's, maar bij kleine werkgevers gebeurd dit al nauwelijks. Voor opdrachtgevers die zelf ZZP-er zijn of particulieren zal het dus betekenen dat ze een enorme berg aan extra werk krijgen zonder dat dit in de praktijk iets zal veranderen. De illusie dat deze wet in die gevallen tot een hogere beloning zal leiden is slechts dat, een illusie.

Overigens verwachten wij ook dat met deze wet in de hand de hoeveelheid vraagbrieven vanuit de belastingdienst over de combinatie lage winst en zelfstandigenaftrek verder zal toenemen. Ook dit is een extra belasting van de ZZP-er, die daarbij ook nog vaak zijn of haar adviseur zal inschakelen.

Tot de uitzonderingen zouden volgens ons ook zeker artiesten gerekend moeten worden. Veel optredende muziekgroepen maken voor optredens dagen van zo'n 10 uur, nog zonder repetities. Stel dat een band uit 5 leden bestaat dan zou een gage voor zo'n optreden (nog zonder kosten) 800 euro moeten bedragen. In de praktijk worden deze gages zelden gehaald wat een verdere aanslag zou zijn op de podiumkunsten en met name het klimaat voor beginnende bands. In het culturele veld loopt al een discussie over eerlijke beloning en naar onze mening zou dat het uitgangspunt moeten zijn, niet dit tarief.

Zelfstandigenverklaring
De voorgestelde zelfstandigenverklaring vanaf een tarief boven de € 75 leid volgens ons tot rechtsongelijkheid. Bovendien zet het (ook al in de toelichting op de wet gememoreerd) de deur open naar misbruik. Zeker nu de vrijwarende werking twee kanten op werkt ipv alleen voor de opdrachtgever zoals ten tijde van de VAR. Zeker gezien de hoogte van het tarief is deze bescherming voor alleen deze groep niet uit te leggen en leid tot ondermijning van de belastingmoraal.