Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam de Coöperatie expert (A. Griffioen)
Plaats Utrecht
Datum 10 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Geachte heer/mevrouw,

Het concept van een minimumloon past op geen enkele wijze bij ondernemerschap. Een ondernemer neemt risico, en wordt daarvoor mogelijk beloond met winst. Maar dit kan ook leiden tot verlies. Deze wet lijkt alleen gericht te zijn op die zelfstandigen die primair hun tijd of aanwezigheid verkopen aan hun opdrachtgevers, en gaat volledig voorbij aan zelfstandigen die bijvoorbeeld een webshop beheren, een nieuw bedrijfsconcept opzetten of in de opstartfase zijn van een onderneming.

Ik snap dat u wilt voorkomen dat er zelfstandigen zijn die feitelijk opereren als een werknemer, en in de afhankelijkheid van de opdrachtgever die dat creeert worden uitgebuit. Hiervoor moet u echter niet een wet aannemen die voor het grootste deel bestaat uit handhavingsclausules. U moet de oorzaak aanpakken waardoor zelfstandigen het zich kunnen permitteren tegen een zeer laag uurtarief te werken: de ondernemersaftrek.

Startende zelfstandigen kunnen ruim 9.000 euro per jaar aftrekken van hun ondernemersinkomsten, en na drie jaar is dit nog steeds ruim 7.000 euro. Als we kijken naar de jaaromzet bij uw minimumtarief, dan is dat 1600 uur x 16 euro = 25.600 euro. 7000 euro aan aftrek, plus het feit dat een opdrachtgever geen werkgeverspremies hoeft te betalen voor zelfstandigen, maakt (schijn)zelfstandigheid veel aantrekkelijker dan werknemerschap.

De oplossing is simpel: de zelfstandigenaftrek was oorspronkelijk bedoeld om de zelfstandige de gelegenheid te geven om zelf zijn verzekeringen en pensioenopbouw te laten regelen. Maak dit verplicht. Niet met verplichte verzekeringen, maar door de aftrekpost alleen toe te staan als deze wordt besteed aan verzekeringen en pensioenopbouw. Hierdoor blijft het geld bij de zelfstandig ondernemer, maar wordt verdere prijsdruk voorkomen.

De MKB winstvrijstelling van 14% kan gewoon blijven bestaan. Dit is een prima regeling om ondernemerschap te stimuleren, en doordat het een percentage is, is deze regeling bij de lagere omzetten veel minder verstorend.

Met vriendelijke groet,
Alfred Griffioen
ondernemer en adviseur van veel ondernemers