Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring
Reactie
Naam | HR22 Organisatie advies (drs. G.J.M. Boekenoogen) |
---|---|
Plaats | Utrecht |
Datum | 5 november 2019 |
Vraag1
Het doel van deze consultatie is tweeledig:1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Het minimumloon stellen op 16 euro per uur is een eerste stap. Ik heb een aantal tips om de minimum honorering van zelfstandigen te verbeteren. Deze zijn gebaseerd op de gedachte dat je het denken over zelfstandigen positief kunt beïnvloeden door de juiste zaken in het beleid te benadrukken. Juist is alles wat ertoe leidt dat het uitgaat van inclusie, ieder mens is even waardevol en heeft het recht op een eerlijke beloning waar je prettig en zonder financiële zorgen mee kunt leven.
1. Van het begin moet duidelijk zijn dat bedragen excl. BTW is. De meeste mensen die dit soort zaken lezen zijn werknemers in loondienst. Ze weten niet dat een zelfstandige btw in rekening moet brengen. Als dit algemeen bekend is, dan hoeft een zelfstandige zich ook niet meer te verontschuldigen over het feit dat het wel erg duur wordt door de BTW.
2. Naast het minimumuurloon moet er ook een omrekenfactor komen die gebruikt zal worden om het inkomen van een medewerker in loondienst te kunnen vergelijken met een inkomen van een medewerker die ingehuurd wordt. De omrekenfactor die nu bij het minimumloon gehanteerd wordt is 1,70.
Ofwel het minimumuurloon (bij 40 uur per week)*1,70 = € 16,00.
Naast deze factor is het handig om ook de terugrekenfactor van maandloon naar uurloon in te voeren: = 0,978.
3. Deze omrekenfactoren kunnen ook gebruikt worden bij het vergelijken met CAO lonen of lonen uit een arbeidsvoorwaardenreglement. Stel b.v. loon maandloon voor bepaalde functie is: € 2.200. Uurloon zelfstandige wordt dan: 2200 * 0,978 = 21,52
4. In CAO's en arbeidsvoorwaardenreglementen kunnen andere omrekenfactoren afgesproken worden. De huidige omrekenfactor gaat er vanuit dat je ongeveer 81% van je beschikbare uren declarabel bent. Per week dus ruim 32 uur. In gemiddeld 8 uur per week moet de zelfstandige zijn bedrijfsvoering doen zoals marketing, acquisitie, administratie enz. Per functiegroep kun je bekijken of dit realistisch is en op basis daarvan een andere factor afspreken. Bovengenoemde factoren zijn wel het minimum. Ook de politiek kan onderzoeken of het minimum wel realistisch is.
5. Er moet een ei gelegd worden over het nu verschillende minimumuurloon in CAO's met 36 uur t.o.v. 40 uur. Liefst afschaffen, maar doe je dit niet, dan moet het minimumuurloon en de factoren voor CAO's met 36 uur omhoog. Anders discrimineer je.
Ik heb dit alles doorgerekend en ben gaarne bereid deze gegevens te delen met een politicus of ambtenaar die hier verder mee wil.