Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam D Schimmel
Plaats Amersfoort
Datum 9 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
De eisen die gesteld worden in dit document t.a.v. zelfstandige ondernemers leveren een nadelige concurrentiepostiie op ten opzichte van ondernemers die niet onder deze wet vallen. Als ondernemer in de IT maak ik veelal maatwerkproducten voor mijn klant. Het komt hierbij voor dat ik een 'fixed-price' offerte afgeef. Deze bereken ik zelf op basis van een uurtarief van 80-90 euro per uur. In het totaalbedrag zitten echter ook bijvoorbeeld een risicomarge verwerkt, etc. Als ik dit verder zou moeten uitsplitsen geef ik mijn opdrachtgevers meer inzicht dan wenselijk, en levert dat voor mij een nadelige onderhandelingspositie op. Ondernemers die met personeel werken hebben hier geen last van.

Artikel 2.1 schrijft dat de ondernemingsvorm niet relevant is. Wellicht dat de besloten en naamloze vennootschap hiervan uitgesloten kan worden? Deze hebben immers een 'minimum DGA-salaris' van 45000 euro / jaar.

In de tweede kamer komen in het kader van deze week constant een aantal selecte beroepsgroepen voor, namelijk schoonmakers en postbezorgers, Dit zijn beroepsgroepen waarbij men veelal ruim onder een modaal inkomen verdient. In kringen waar men ruim boven modaal verdient is er absoluut geen noodzaak om draconische wetgeving als deze in te voeren, en er wordt hier dan ook met argusogen naar gekeken. Idealiter zou dit wetsvoorstel beperkt worden tot een aantal door de minister of staatssecretaris aan te wijzen beroepen/sectoren.