Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring
Reactie
Naam | Virtual Clara (drs CAM Jonker) |
---|---|
Plaats | DEN BURG |
Datum | 1 december 2019 |
Vraag1
Het doel van deze consultatie is tweeledig:1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Geachte heer, mevrouw, hierbij mijn reactie op de Wet Minimumbeloning Zelfstandigen (Wmz) en de Wet Zelfstandigenverklaring. Wat mij betreft haalt deze wet alle flexibiliteit uit het ondernemen, zowel voor mijn opdrachtgevers als voor mij als zelfstandige. Het wordt te veel gedoe en lijkt me nauwelijks handhaafbaar. Maar ZZP Nederland kan het gelukkig beter voor me verwoorden. Ik vat het hieronder samen:
1. Volgens het regeerakkoord moeten zelfstandige ondernemers meer ruimte krijgen om te ondernemen en moeten schijnconstructies (waar ondernemers last van hebben) worden voorkomen. Deze beide wetsvoorstellen zijn nadelig voor ondernemers en hun opdrachtgevers. Bovendien werken deze wetsvoorstellen schijnconstructies juist in de hand.
2. De regelgeving is te complex.
3. De complexe administratieve verplichtingen kosten alle ondernemers te veel extra tijd en dus geld, terwijl het maar is bedoeld voor twee groepen van beperkte omvang.
4. Laagbetaalden hebben zelf weinig invloed op de prijs en kunnen vaak niet zelf aan de administratieve verplichtingen voldoen. Ze kunnen zich uitbesteding van administratie niet veroorloven. De kans op (onbedoelde) fouten en overtredingen en hoge boetes is te groot.
5. Onderbetaling wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door schijnconstructies met sterke kenmerken van afhankelijkheid. Dit wetsvoorstel voorkomt dat niet.
6. Met deze wetgeving legaliseert de overheid schijnconstructies aan de bovenkant van de arbeidsmarkt. Het is volstrekt onuitvoerbaar voor de Belastingdienst om te beoordelen of deze werkenden in aanmerking komen voor fiscale ondernemersfaciliteiten.
7. Alle ondernemers buiten de (beperkte) groep van laagbetaalden (€ 16) of hoogbetaalden (€ 75) worden getroffen met overbodige (administratieve) verplichtingen op straffe van hoge boetes.
8. De meeste zelfstandige ondernemers en hun opdrachtgevers krijgen in deze wetgeving geen rechtszekerheid. De uitkomst van de Webmodule kan alle kanten op gaan en geeft beide partijen te veel administratieve lasten.
9. Deze wetsvoorstellen zijn niet doelmatig, uitvoerbaar en handhaafbaar.
10. Beide wetsvoorstellen bieden geen oplossing voor de bestaande problemen, beperken de ruimte voor ondernemers, werken in het nadeel van alle zelfstandige ondernemers en opdrachtgevers, ook particuliere klanten. Daarom dienen de Wet Minimumbeloning Zelfstandigen en de Wet Zelfstandigenverklaring niet te worden ingevoerd.