Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam Mendelts juridisch advies (Mr. P. Mendelts)
Plaats Haren
Datum 9 december 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
Graag geef ik een reactie op de concept-regeling zelfstandigenverklaring. Ik ben voorstander van de voorgestelde opt-out voor zelfstandigen die een uurtarief boven de 75 euro hanteren. Wel vind ik het omslachtig dat per opdrachtgever een gezamenlijke verklaring moet worden ondertekend en dat allerlei bureaucratische verplichtingen worden opgelegd (zie met name art. 9). Er worden in de praktijk ook opdrachten voor relatief weinig uren uitgevoerd, soms bijvoorbeeld 5 of 10 uur per opdracht. Als je dan iedere keer met een opdrachtgever (die bovendien een particulier kan zijn) een gezamenlijke verklaring moet ondertekenen, dan is dat een enorme administratieve last. Dit soort opdrachten wordt vaak per e-mail afgesloten, en dan moet er ineens weer papier aan te pas komen. Bij kleine opdrachten is direct duidelijk dat deze niet op loondienst lijken, dus die moeten worden uitgezonderd. Dit terwijl juist deze opdrachten vaak erg leuk zijn om te doen en je echt het gevoel van zelfstandigheid geven.

Verder:
- De overzichten die je iedere keer verplicht moet leveren (art. 9 lid 1) is nodeloze bureaucratie en kan en moet veel simpeler. Ook simpele dingen als betaling/overzichten per maand (onderdeel c) zijn onzinnig: ingenieursbureau's werken graag per periode van vier weken, en dan is het zeer onhandig als je ook nog eens overzichten per maand moet opstellen!
- Kan er niet gewoon een regeling komen waarin staat dat als je minimaal een X-aantal opdrachtgevers hebt, dat het dan akkoord is?
- Ook snap ik niet waarom fixed-price-opdrachten niet zouden mogen? Het is dan mijn eigen risico als ondernemer of ik juist wel of juist niet met het geschatte aantal uren uitkom. Mijn ervaring is juist dat sommige opdrachtgevers liever een fixed-price hebben en daardoor eerder een hoger bedrag voor je uittrekken (dus omgerekend een hoger uurtarief) juist omdat ze zekerheid vooraf hebben over het totaal bedrag dat ze kwijt zijn. Laat de markt ook zijn werk doen, dat is veel beter voor ons zelfstandigen.

Zelf ben ik voorstander van een simpele, eenzijdige verklaring à la de VAR. Ik zou deze wet in zijn huidige vorm daarom niet invoeren. De wet is nodeloos bureaucratisch. Ik snap dat dat een automatische overheidsreflex is om alles te willen vastleggen en reguleren, maar we moeten echt van onnodige bureaucratie af.