Wet minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring

Reactie

Naam Huisarts ten Hove (mw. drs W ten Hove)
Plaats Eindhoven
Datum 21 november 2019

Vraag1

Het doel van deze consultatie is tweeledig:
1. Het informeren van de samenleving over de voorgestelde maatregelen;
2. Het verzamelen van reacties over de inhoud van het wetsvoorstel.
In het vakgebied waar ik werkzaam ben (huisartsgeneeskunde) levert de samentelregeling (artikel 2.6 Zelfstandigenverklaring) veel beperkingen op. In de loop van de jaren ben ik de vaste vervanger van een praktijkhoudende huisarts geworden voor vakanties/nascholing/ziekteverlof. Om een concreet voorbeeld te noemen: in praktijk A heb ik 4 maanden de huisarts vervangen tijdens zwangerschap en daarna bijna alle basisschoolvakanties (12 weken per jaar) meegewerkt om de vakanties op te vangen. Als ik al deze opdrachten bij elkaar op tel, dan zou dat betekenen dat ik na 3 jaar niet meer voor deze opdrachtgever mag werken. Terwijl het juist voor de huisarts (opdrachtgever) en de patiënten erg prettig is om te weten wie de vaste vervanger is.

Daarnaast geldt dat er wat mij betreft een uitzondering moet komen op de gestelde maximumduur van één jaar (artikel 2.1e) aangezien er in mijn vakgebied goede redenen zijn te bedenken waarop een zzp-er langer dan één jaar voor dezelfde opdrachtgever werkt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan langdurige ziekte van een praktijkhoudend huisarts; een zzp-periode als verkenningsperiode voor associatie (voordat je weet of je je als praktijkhouder wilt vestigen én alles wat met een associatie te maken heeft, hebt geregeld; ben je al snel meer dan een jaar verder).

Verder is het mij niet duidelijk wat er gebeurt met de groep zzp-ers die tussen de 16-75 euro per uur vragen. Aangezien een grote groep zzp-ers in deze groep valt, blijft er met deze twee conceptwetten nog veel onduidelijkheid ontstaan voor deze zzp-ers.

In de WMZ lijkt het nu zo te worden verplicht dat er een 'offerte' of iets dergelijks verstrekt moet worden voorafgaand aan een opdracht om aan te tonen dat aan het minimumtarief van €16,- per uur wordt voldaan. Het lijkt mij makkelijker om dit niet in een los document te doen, maar in een overeenkomst van opdracht te vermelden. Bij waarneming van huisartsen is het heel gebruikelijk om een contract af te sluiten met rechten en plichten van beide partijen, waarin ook het uurtarief, aantal uren en duur van de opdracht te vermelden. Een eenvoudige toevoeging van een geschat totaal bedrag lijkt mij dan ook voldoende om te laten zien dat er aan het minimumtarief wordt voldaan.